Lotte Rod blev udsat for krænkelse i Radikale Venstre - nu svines hun til på sociale medier

Voldsomme reaktioner på sociale medier kommer ikke bag på forkvinde for kvindesamfund og kønsforsker.

Afgangen af Morten Østergaard sker på baggrund af en sag, hvor han for cirka ti år siden lagde en hånd på Lotte Rods lår mod hendes vilje. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

- Synes du skal skamme dig over at komme med sådan noget pjat efter ti år. Gå ud af politik når du er så sart. Føj!

- En hånd på låret for 10 år siden! Hysteriet har nået usete højder. Come on. Har I ikke noget seriøst politik at beskæftige jer med?

- Lotte Rod ødelægger den seriøse debat om sexisme. Som Trump ville sige. Nasty women.

Sådan lyder nogle af de mere stuerene kommentarer til et opslag på Lotte Rods Facebook-side og Twitter.

Her kommenterer hun på Morten Østergaards beslutning om at trække sig som politisk leder for Radikale Venstre. En beslutning der blev taget på baggrund af en sag, hvor han for cirka ti år siden lagde en hånd på Lotte Rods lår mod hendes vilje.

Ifølge ham selv, har han ikke håndteret sagen godt nok, og derfor kunne han ikke fortsætte som partileder med troværdighed.

Noget tyder dog på, at Lotte Rod ikke vil lade sig diktere af kommentarer på de sociale medier. I hvert fald skriver hun, næsten på slaget et døgn efter sit første opslag, dette på Facebook:

- Jeg vil gerne sige noget til jer mænd, der lige nu tænker: Skal man virkelig fyres for at have taget på nogen for længe siden? Nej, det skal man ikke. Man skal give en undskyldning og tage kulturændringen på sig. Det gjorde Morten. Vi talte ud, og jeg tilgav ham. Jeg ville ønske, det var sluttet med det, skriver hun og tilføjer.

- Det var løgnen, der fældede Morten.

Opslaget fortsætter på hendes Facebookside.

Ikke overraskende

Helena Gleesborg Hansen, forkvinde i Dansk Kvindesamfund, er ikke overrasket over behandlingen af Lotte Rod på de sociale medier.

- Vi kan se, at det pibler frem med hadefulde og sexistiske kommentarer. De udskammer hende i stedet for at fokusere på, hvem der er problemet, siger hun.

Hun mener, at kommentarerne til Lotte Rod på de sociale medier viser, hvad det koster for kvinder at stille sig frem.

- Det er grunden til, at mange ikke tør stille sig frem, hvis det her er prisen. At man skal udsættes for endnu mere sexisme og trusler. Det er for høj en pris, siger hun.

Hun påpeger også, at det ikke kun er Lotte Rod, som udsættes for digital chikane og sexisme.

- Det er ikke kun Lotte Rod, der udsættes for det her. Det er alle kvinder i politik, og som tager del i den offentlige debat. Jeg får utrolig mange ubehagelige kommentarer både i kommentarspor og i min indbakke. Det er med til at afholde mange fra at tage del i debatten, siger hun.

Mænd, som er gået i defensiven

Den hårdhændede behandling af Lotte Rod på de sociale medier, kommer heller ikke bag på mandeforsker på Roskilde Universitet Kenneth Reinicke.

Ifølge ham er kommentarerne en reaktion fra mænd, som ikke har brugt sager som denne eller #Metoo-bevægelsen til at se indad, men som derimod er gået i defensiven.

- Den klassiske reaktion er, at det altså ikke er alle mænd, der krænker, og nu skal vi til at blive uretfærdigt beskyldt, siger han.

- Når det er kvinder, man går efter, så er de ikke en idiot, men en luder eller en bitch. Det udsættes mænd ikke for. Man prøver ikke på samme måde at ydmyge dem og maltraktere dem. Nogle forsøger at ramme deres frygt, voldtægtsangst og går efter deres børn, siger han.

Kommentarerne på Lotte Rods opslag viser dog også, at det ikke kun er mænd, der skriver nedladende og hadefulde kommentarer.

Helena Gleesborg Hansen understreger også, at hun får lignende beskeder fra kvinder, men der er alligevel oftest forskel på beskeder fra kvinder og mænd.

- Jeg har aldrig fået voldstægtstrusler og lignende fra kvinder, siger hun

Kenneth Reinicke mener, at episoden viser, hvor stort et problem sexisme stadigvæk er.

- Den her sag indikerer, hvor rodfæstet kulturen er. Man må ikke have naive forestillinger, selvom vi har fået #Metoo på dagsordenen, og der politisk bliver sagt de rigtige ting. Det er meget svært at få det her til at sive ned i hovedet på folk, siger han.

De hadefulde kommentarer skal fjernes

Forkvinde for Dansk Kvindesamfund, Helena Gleesborg Hansen, mener, at vi skal tale om problemet, men at de sociale medier også bærer en del af ansvaret.

- Vi skal have et opgør med det. Og så skal der reguleres på de sociale medier, som skal fjerne de her hadefulde kommentarer. Hvis man kan fjerne nøgenhed, kan man også gøre det med hadefulde kommentarer, siger hun.

Mandeforsker Kenneth Reinicke påpeger, at der trods de hårde kommentarer til Lotte Rod, er mange mænd, som bruger sager som disse til at se indad og lære af det.

- De har taget et privilegietjek. Man får øjnene op for noget, man måske ikke vidste. ”Gud, opfatter mange det, som vi synes er skidesjovt, som krænkende?”.

I videoen her fortæller Morten Østergaard, hvorfor han valgte at trække sig: