Ludoman-center glad for kamp mod lokkemad til gamblere: Bonusser skaber afhængighed

Loft over spilbonusser får også støtte fra spiludbydere.

Lederen af Center for Ludomani, Michael Bay Jørsel, er godt tilfreds med udsigten til et loft over spilbonusser. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Lederen af Center for Ludomani, Michael Bay Jørsel, er godt tilfreds med udsigten til et loft over spillebonusser, som et flertal på Christiansborg vil indføre.

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF er alle enige om, at der skal indføres et loft over, hvor mange penge spiludbydere må bruge til at lokke nye eller gamle kunder ind i butikken.

Ifølge Michael Bay Jørsel er bonusser en af grundene til, at flere bliver afhængige af spil.

- Bonusser er med til at fastholde den gruppe, der har problemer med spil i deres negative spiral.

- At få sat 100, 200 eller 300 dollars ind på en konto uden at have gjort noget for det kan få dem, der ikke har prøvet at spille før, til at begynde.

Center for Ludomani: Bonusser kan være nødvendige

Modsat Dansk Folkeparti har Socialdemokratiet sat et tal på det loft, som de mener, bonusser skal holdes under.

Ifølge S må udbydere maksimalt lokke med 1.000 kroner fremover, og det er både Enhedslisten og SF med på i første omgang.

Men hvis det stod til SF alene, så skulle bonusserne helt fjernes, ifølge partiets skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

Men selvom det lyder som en god idé, så mener Michael Bay Jørsel alligevel, at man er nødt til at give spiludbyderne lov til at lokke med bonusser, siger han.

- Hvis man fjerner bonusserne helt, så er der en risiko for, at selskaberne vil forlade Danmark og i stedet sælge deres spil til danskerne fra udenlanske servere.

Danske Spil: Bonusser skal fjernes

Hos Danske Spil glæder man sig over, at der nu er flertal for et loft over spillebonusser.

En udvikling, man ifølge CSR-direktør Stine Hove Marsling har efterspurgt i årevis.

- Hos Danske Spil har vi allerede kun bonusser på 1.000 kroner, men vi kan ikke gøre det alene. Vi skal have fælles regler for alle.

Men Danske Spil deler ikke Center for Ludomanis holdning til, at en afskaffelse af bonusser vil betyde, at spiludbyderne vil forlade det danske marked.

Tværtimod overrasker udmeldingen Stine Hove Marsling, der ikke kan se, hvorfor et forbud mod bonusser skulle resultere i et mere ukontrolleret marked, siger hun.

- Vi har et sundt marked i Danmark, hvor der er stor konkurrence. Vi har over 40 konkurrenter i Danmark, og det er jo fordi, at det er en fordel at være her, og der er penge at tjene.

- Men der er altså ikke noget spil uden ansvar, siger Stine Hove Marsling.

Spiludbyder hilser debatten velkommen

Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet lider 10.000 danskere af ludomani, mens 125.000 danskere i 2016 havde problemer med pengespil, viser tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.

Hos spiludbyderen Unibet ser man frem til at diskutere bonusordningerne, siger pressechef Per Marxen.

- Hvis man har sat sig grundigt ind i det her, og man mener, at en begrænsning af bonusserne er vejen frem, så er vi så afgjort indstillet på at tage dialogen omkring det.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk