Lufthavnstilsyn afslører ferierejsende på sociale ydelser

183 danskere har tilsyneladende forsøgt at tage offentlige ydelser med på ferie.

I 2018 har Toldstyrelsen indberettet flere hundrede personer for uberettiget at rejse ud. (Genrefoto) (Foto: © Philip Davali / Danske Skoleelever, Ritzau Scanpix)

Når solbrune danskere det seneste år er ankommet i en dansk lufthavn efter en tur i udlandet, har myndighederne i 27 tilfælde stået klar for at tjekke, om der foregik snyd med offentlige ydelser.

Det har givet gevinst.

4,7 millioner kroner kræver myndighederne tilbagebetalt fra 183 borgere. En indsats, der begejstrer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Jeg er meget tilfreds med resultatet af indsatsen det forgangne år. Vi har sendt et klart signal om, at vi ikke tolererer snyd. Allerede i år intensiverer vi lufthavnstilsynet, og jeg håber, at det også vil afholde folk fra at snyde sig til ydelser, som de ikke har ret til, siger ministeren i en pressemeddelelse.

De 183 personer er blevet taget i at være rejst til udlandet, mens de modtog støtte fra det offentlige. Modtager man eksempelvis dagpenge eller kontanthjælp, skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Kæmpe krav til to personer

Der blev i 2018 gennemført 27 kontrolaktioner i danske lufthavne. 16 i Kastrup, 6 i Aalborg og 5 i Billund.

Aktionerne har ført til, at 371 personer blev indberettet til deres a-kasse eller kommune for mistanke om uberettiget udrejse.

183 af dem er efterfølgende blevet bedt om at betale penge tilbage. Oveni det bliver de midlertidig trukket i deres offentlige ydelse som sanktion.

To af personerne, der skal betale penge retur, har samlet fået en regning på over en million kroner.

I forbindelse med finansloven for 2019 blev aftalepartierne derfor enige om at fordoble tilsynsbeløbet, så der er afsat 4,2 millioner kroner til det over de kommende tre år.

/ritzau/