Lykketoft får toppost i FN

Mogens Lykketoft bliver leder for FN's Generalforsamling i september 2015. Han forlader dog ikke dansk politik.

Socialdemokraternes tidligere formand Mogens Lykketoft har fået en fornem post i FN. (Foto: Anders Laugensen)

En dansker kommer næste år til at sidde på en af topposterne i FN.

Socialdemokraten og den nuværende formand for Folketinget, Mogens Lykketoft, skal fra september næste år lede FN's Generalforsamling et år frem.

Det oplyser Mogens Lykketoft til DR Nyheder.

Posten er kommet i hus efter flere års hårdt arbejde fra Udenrigsministeriet. Allerede i marts 2013 bragte regeringen Lykketoft på banen.

Ærefuldt hverv

Det nye hverv glæder den forhenværende formand for Socialdemokraterne.

- Det er ærefuldt og en spændende udfordring, når man har interesseret sig for internationale forhold i mange år, siger Mogens Lykketoft til DR Nyheder.

Han er valgt som kandidat for FN's vestlige gruppe af Vesteuropa, Nordamerika, Australien og New Zealand, som besætter posten hvert femte år. Den danske politiker var den eneste kandidat, som var indstillet til posten.

Lykketoft udpeges først officielt som den næste formand for generalforsamlingen til juni.

Hans første opgave bliver FN's Generalforsamling i september 2015, hvor bæredygtig udviklingsmål, bekæmpelse af fattigdom og sammenhæng mellem miljø og klima står højt på dagsordenen.

Også fremtiden for FN's fredsbevarende arbejde bliver et vigtigt område, påpeger Mogens Lykketoft.

Ingen afgang fra dansk politik

De politiske modstandere på Christiansborg skal dog ikke forvente, at den erfarne politiker trækker sig fra arbejdet i det danske parlament.

- Det betyder ikke, at jeg har tænkt mig at forlade dansk politik, og jeg genopstiller til Folketingen næste år, men skal så have orlov i den periode, hvor jeg skal lede generalforsamlingen. Jeg kunne ikke sige nej til denne spændende udfordring, forklarer Folketingets formand.

Til september næste år fejrer FN sit 70 års jubilæum for organisationens fødsel i foråret 1945 i San Francisco.

/ DR Nyheder

Facebook
Twitter