Lykketoft: Folketinget blev vildledt om Irak-fanger

Folketinget blev vildledt om mishandling af fanger i Irak i 2004, mener tingets formand, Mogens Lykketoft.

En dansk patrulje ved et chekpoint uden for Basra i 2005. Efter rapporten blev fremlagt, fortsatte udleveringen af fanger (arkivfoto). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Folketinget blev vildledt, da Forsvarsministeriet i 2004 gav tingets forsvarsudvalg en rapport, hvor der var sorte streger over hele indholdet om mishandling af fanger i et irakisk fængsel.

Det mener Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), som dengang var i opposition og stærkt kritisk over for Irak-krigen.

Efter en rejse kommenterer Lykketoft for første gang rapporten, som en dansk militærjurist og militærlæge skrev efter et besøg i et irakisk fængsel i 2004.

Fortsatte udlevering af fanger

Fanger var blevet brændt med cigaretter og havde ar efter slag, lød det i rapporten.

Selv om fangerne ikke var pågrebet af danske soldater, kunne mishandlingen alligevel være et problem for Danmark, fordi det ikke er tilladt at udlevere fanger til risikoen for mishandling. Danmark fortsatte imidlertid med at udlevere fanger til Irak.

- Det overrasker mig desværre på den dårlige måde, at Danmark har haft oplysninger og ikke har ageret meget mere aktivt for at undgå mishandling af fanger, vi har haft berøring med, siger Lykketoft.

- Det overrasker mig knap så meget, at der har foregået overgreb i irakiske fængsler. Det har vi kunnet læse i international presse igennem årene, mens den krig stod på, siger den forhenværende udenrigsminister.

Hensyn til fremmede magter

Daværende forsvarsminister Søren Gade (V) forklarede overstregningerne med hensynet til Danmarks samarbejde med Irak. Retten til aktindsigt kan begrænses af hensyn til fremmede magter. Det argument bider imidlertid ikke på Lykketoft.

- Jeg har meget svært ved at forstå argumentet om hensyn til fremmede magter. Det hensyn bør efter min mening ikke betyde, at vi så vildleder og dækker over krænkelser af konventioner, som vi selv har skrevet under på om behandling af fanger, siger han.

Rapporten fra det irakiske fængsel blev bragt i dagbladet Information den 27. december.

Facebook
Twitter