Lykketoft langer ud efter Thornings politik i ny bog

Folketingets formand og tidligere S-formand Mogens Lykketoft langer ud efter regeringens politik på en lang række områder.

Tidligere S-formand Mogens Lykketoft langer kraftigt ud efter Thorning-regeringens politik i ny bog om den skandinaviske velfærdsstat, der udkommer på People's Press.

Forud for Socialdemokraternes kongres i Aalborg i weekenden går Folketingets formand og tidligere S-formand Mogens Lykketoft i rette med Helle Thorning-Schmidts (S) politik på en lang række områder.

Angrebet sætter den tidligere socialdemokratiske partiformand ind i en ny interviewbog. Og det er alt fra regeringens beslutning om at sætte selskabsskatten ned sidste år til de droppede planer om øremærket barsel til mænd, som nu får Mogens Lykketoft til at tage bladet fra munden.

Netop nedsættelsen af virksomhedernes skattebetaling fra 25 til 22 procent var sidste år det måske mest omdiskuterede tiltag under Helle Thorning-Schmidt.

- Vi har haft en stor og principiel debat i Danmark om, hvorvidt den socialdemokratiske regering burde have sænket selskabsskatteprocenten. Det er jeg ikke overbevist om, at de skulle have gjort, siger Mogens Lykketoft i bogen 'Den skandinaviske drøm', der udkommer fredag i næste uge.

Forslag om fædrebarsel var ikke populært

Regeringens beslutning om sidste år at droppe løftet om at øremærke tre måneders barsel til fædrene får også en hård medfart. Lykketoft indikerer, at regeringen droppede forslaget alene fordi, det ikke var populært nok i befolkningen.

- Jeg mener, at de erfaringer, man har fra de andre nordiske lande er entydigt positive. Man har ændret adfærden ved at have en længere obligatorisk fædreorlov. Og der er jo også stadigvæk en diskussion på hele venstrefløjen og hos de radikale af, om det var rigtig at opgive den ide, bare fordi den ikke har særligt meget folkeligt medløb, siger Mogens Lykketoft.

Regeringens skattereform fra 2012 går heller ikke ram forbi. Her er det beslutningen om at skære i børnechecken til de højest lønnede danskere, der falder den socialdemokratiske nestor for brystet.

- Jeg er for eksempel lidt skuffet over, at et halvt århundredes kamp for at undgå indkomstgraduering af børnechecken er kuldsejlet under en socialdemokratisk regering i Danmark.

- Det er jeg, fordi al erfaring viser, at når man først begynder at spare på universale ydelser til de rige, så vil man sparerunde efter sparerunde i fremtiden sænke de grænser, og til sidst er der kun de få såkaldt virkeligt fattige, der går gavn af ordningen, siger Mogens Lykketoft.

Ros til Enhedslisten

Og så sætter han kritisk spørgsmålstegn ved, om statskassen gik glip af penge i forbindelse med regeringens meget omdiskuterede salg af dele af energiselskabet Dong til den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs.

- Var aktieværdien på et all time lowe niveau, så partneren fik sin andel for billigt?, spørger Mogens Lykketoft.

Hvor man skal kigge langt efter ros til statsminister Helle Thorning-Schmidt, er Lykketoft nærmest omfavnende over for regeringens parlamentariske grundlag. Enhedslisten – som ellers netop ofte har fået drøje hug fra fremtrædende S-ministre som Henrik Sass Larsen og Bjarne Corydon.

- Uanset hvad der måtte være af bump på vejen mellem den nuværende regering og Enhedslisten, så synes jeg ikke på noget tidspunkt i min politiske levetid, at der har været en yderste venstrefløj, der var mere pragmatisk, end den, vi har nu.

- Jeg tror på, at mange i Enhedslisten er lige så optagede, som vi andre er, af at gøre nytte her og nu, lyder det fra Mogens Lykketoft i bogen.

Ud over Lykketoft er den tidligere norske statsminister Jens Stoltenberg og de svenske socialdemokraters partisekretær Carin Jämtin blevet interviewet i bogen, der er skrevet af forfatteren Anne Sofie Allarp. Her indkredser de tre socialdemokrater de vigtigste temaer og udfordringer, som de mener deres partier står overfor i dag.

'Den skandinaviske drøm' udkommer på forlaget Peoples Press fredag 26. september.

FacebookTwitter