Lykketoft om flygtningekonvention: Den afspejler ikke virkeligheden

Formanden for FNs generalforsamling, Mogens Lykketoft, mener ikke længere, at flygtningekonventionen afspejler virkeligheden. Alligevel advarer han mod at tro, at en ændring eller afskaffelse vil afhjælpe flygtningestrømmen til Europa.

- Konventionerne reflekterer på mange måder ikke længere virkeligheden.

Sådan lyder det fra formanden for FN’s generalforsamling, Mogens Lykketoft (S), i talkshowet 'Vi ses hos Clement'.

Flygtningekonventionen, der blev indført i 1951, sikrer individuelt forfulgte personer ret til asyl. Men systemet er slet ikke beregnet til den flygtningesituation, som Europa står i lige nu, mener Mogens Lykketoft:

- De, der skrev dem (konventionerne, red) har aldrig forestillet sig den verden, vi lever i i dag, og hvordan man skal håndtere de enorme udfordringer, der er. De ville slet ikke kunne rumme den næste større krise, siger han.

- Det vil tage årevis at diskutere konventionerne

Sidste år kom der mere end en million flygtninge og migranter over Middelhavet til Europa, og i årets første fire måneder har over 182.000 personer taget samme tur. Personer, der efter flygtningekonventionen har ret til at søge om asyl.

Tidligere har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, åbnet op for at diskutere Danmarks forpligtelser i forhold til flygtningekonventionen. Men det løser ikke problemet, siger Mogens Lykketoft.

- Jeg vil advare mod at tro, at der deri ligger nogen som helst løsning inden for de næste fem og ti år. Man kan sagtens begynde diskussionen om konventioner, og det kan der også være god grund til. Det er bare noget, der tager årevis, siger han.

Tyrkiet-aftale har ændret systemet

Tilstrømningen af flygtninge fra Mellemøsten og Afrika til Europa kan hverken stoppes med pigtråd eller hegn. Dertil er det for nemt at finde illegale veje ind. Og det nuværende asylsystem nærmer sig ifølge FN-formanden snart sin udløbsdato.

Vil man om 10 år kunne rejse fra Mellemøsten og hertil og søge asyl?

- Med aftalen mellem Tyrkiet og EU er det ændret. Det er faktum. Og så er der alt, hvad der står i konventionerne, og hvordan de skal bøjes og forstås, tilbage.

I marts indgik EU en aftale med Tyrkiet om, at Tyrkiet skal modtage "alle irregulære migranter", der sejler fra den tyrkiske kyst til de græske øer. Den aftale har ifølge Mogens Lykketoft reelt ændret flygtningekonventionens bestemmelser.

De rettigheder, man på papiret har (som asylansøger, red), de er med Tyrkiet-aftalen blevet udtømt?

- Jeg ved ikke, om de er udtømt. De er i hvert fald blevet bøjet anderledes.

Få pengene op af lommen

Der er ingen let løsning på flygtningekrisen, understreger Mogens Lykketoft. Han mener ikke, at det er en mulighed for EU-landene at tage flere flygtninge i den nærmeste fremtid.

- Det mener jeg ikke er politisk muligt. Vi ved, at hvis man lukker sluserne op, så ville de meget nationalistiske partier, de meget fremmedfjendske og fascistiske partier få flere stemmer. Det ville blive sværere at regere i Europa, siger han og tilføjer dog, at det på sigt kan være muligt med en bedre integrationsindsats.

Løsningen på den store flygtningekrise ligger ifølge Lykketoft i, at den vestlige verden begynder at bruge langt flere penge på at forbedre forholdene i konfliktområderne.

- De (rige lande, red) må pinedød tage sig sammen og sende nogle flere penge den anden vej.

Hele interviewet med Mogens Lykketoft kan ses i ’Vi ses hos Clement’ på DR2 søndag aften klokken 21.45.

Facebook
Twitter