Lykketoft om Helle Thorning i ny bog: Fejlcastet og en tragedie for Socialdemokraterne

Helle Thorning-Schmidts mål forblev i hendes ti år som partiformand aldeles uklare, mener Lykketoft.

På de indre linjer kritiserede Mogens Lykketoft statsminister Helle Thorning. Men udadtil holdt han igen. (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

Fejlcastet.

Så kontant en dom fælder den socialdemokratiske nestor Mogens Lykketoft over Helle Thorning-Schmidt i en ny bog.

- Hun var efter min mening fejlcastet til opgaven. Holdningerne og målene forblev i hendes ti år som partiformand og undervejs regeringschef aldeles uklare, skriver Lykketoft i bogen 'Erindringer', som udkommer den 2. oktober.

Et andet sted i bogen kalder han Helle Thornings regering for 'en tragedie for Socialdemokratiet.'

Mogens Lykketoft var selv formand for Socialdemokraterne fra 2002 til 2005. Han blev afløst af netop Helle Thorning-Schmidt.

Lykketoft var fra start betænkelig ved Helle Thorning-Schmidt. Derfor forsøgte han allerede i 2005 at få en dengang 27-årig Mette Frederiksen til at stille op, men Frederiksen takkede nej.

- Hun følte sig ikke klar; hun ville have tid til at få børn. Jeg svarede, at jeg som afgående partileder beklagede hendes beslutning, men hvis jeg havde været hendes far, ville jeg sikkert også have rådet hende sådan, skriver Lykketoft.

Derfor endte det med Helle Thorning-Schmidt som formand, og efter et valgnederlag i 2007 indtog hun i 2011 Statsministeriet.

Sympatisk menneske

Lykketoft skriver, at han ikke har noget personligt imod Helle Thorning.

- Helle Thorning-Schmidt er privat et sympatisk menneske, sine venners ven, et godt familiemenneske og en kvinde med stil. Det ville have været fantastisk positivt for partiet og landet, hvis hun både personligt og politisk var blevet en succes som den første kvinde på statsministerposten i Danmark, skriver han.

Men han kunne bare ikke få øje på, hvad det var, som den socialdemokratiske formand ville med magten.

- Det er stadig gådefuldt, hvad hun ville med at være statsminister. Jo, hun var engageret i det europæiske og ville gerne være centralt til stede i EU. Hun glædede sig, som vi alle ville gøre, over at mødes med Obama i det ovale værelse, og hun havde grin af selfien med ham og Cameron til Mandelas bisættelse. Men der var absolut ingen rød tråd i den hjemlige politik, skriver han.

Afviste råd

Helle Thorning-Schmidt blev statsminister i efteråret 2011. Samtidig fik Mogens Lykketoft posten som formand for Folketinget.

Med sin store erfaring som både partiformand og mangeårig minister forsøgte han sig i foråret 2012 med råd til den nye statsminister. Det samme gjorde en anden S-veteran, nemlig tidligere finansminister Knud Heinesen, men det hjalp ikke.

- Ved sommertid måtte vi begge konkludere, at det ikke nyttede, skriver Lykketoft.

- Da hun blev statsminister, holdt hun op med at lytte til andre end en meget snæver kreds af ministre og embedsmænd. Hun krævede betingelses- og kritikløs opbakning, uanset hvor meget og uventet hun drejede den politiske kurs, skriver Lykketoft.

DR Nyheder har talt med Mogens Lykketoft. Han udpeger fire punkter som eksempel på, hvor hun var ude af kurs og fejlcastet som socialdemokratisk statsminister.

Det er skatteaftalen fra 2012, hvor regeringen skrottede en ellers færdig aftale med Enhedslisten og i stedet indgik en aftale med Venstre og Konservative. Aftalen indeholdt blandt andet lettelser af topskatten. Det er forløbet omkring lærerkonflikten. Sænkningen af selskabsskatten samt det delvise salg af Dong.

- Der var lejligheder, hvor vi var nogen, der så på hinanden og spurgte, hvad er det, som det her går ud på, siger Mogens Lykketoft.

Hvorfor råbte du ikke op og kom med kritikken dengang?

- Jeg ønskede ikke at udstille partiet yderligere. Jeg sagde det ikke højt, men jeg har sagt det internt. Jeg syntes ikke, jeg kunne tillade mig at sige det, når jeg sad i stolen som Folketingets formand; det kunne gøre ondt værre, siger han.

Lykketoft henviser i bogen til, at Helle Thorning-Schmidt efter sin tid som statsminister har talt varmt for en regering mellem Socialdemokraterne og Venstre. Og Lykketoft konstaterer, at det kan være 'fordi hun aldrig så eller definerede nogen væsentlig forskel på de to partier.'

Tæsk til Corydon

Helle Thorning-Schmidts tro væbner i regeringstiden var finansminister Bjarne Corydon. Han får også drøje hug med på vejen i Lykketofts bog.

- Det var ulykkeligt, at Thorning deponerede al sin dømmekraft i økonomisk politik hos Bjarne Corydon, der ukritisk deponerede sin dømmekraft hos regnedrenge og neoliberale frontløbere i Finansministeriet og med dem blev fortaler for et bizart apolitisk fænomen, han kaldte 'den nødvendige politik'.

- Jeg tror aldrig, Corydon kommer til at forstå, hvor langt han var fra at ramme skiven, og hvor stor skade han gjorde på vort parti ved helt konsekvent at forfægte den tilpasning til neoliberal politik, som har slået bl.a. det tyske og hollandske socialdemokrati helt til jorden, skriver Mogens Lykketoft.