Lykketoft: Vilks kan få Sappho-prisen på Christiansborg

Med et folketingsmedlem som arrangør kan tegner Lars Vilks hædres på Christiansborg, siger Mogens Lykketoft.

Lars Vilks kan godt få overrakt en pris på Christiansborg. (Foto: Martin Sylvest Andersen © Scanpix)

Den svenske Muhammedtegner Lars Vilks vil højst sandsynlig få overrakt Trykkefrihedsselskabets Sappho-pris for ytringsfrihed ved et arrangement den 14. marts på Christiansborg.

For blot et enkelt folketingsmedlem skal invitere den terrortruede svensker, hvis overrækkelsen skal finde sted på magtens højborg i København.

Det fastslår Folketingets formand, Mogens Lykketoft.

- Når et medlem af Folketinget står som arrangør af et sådant møde, vil det kunne gennemføres på Christiansborg, dog under hensyntagen til de særlige retningslinjer, som præsidiet har vedtaget for højrisiko-arrangementer.

Det skriver Mogens Lykketoft til Ritzau i en mail fra Filippinerne, som præsidiet besøger i øjeblikket.

Mål for terrorangreb

Lars Vilks var formentlig målet for terrorangrebet mod et debatmøde i Krudttønden 14. februar i København, hvor en filminstruktør blev dræbt, og flere politibetjente og PET-vagter blev såret.

Lars Vilks har haft livvagter døgnet rundt, siden han i 2007 tegnede profeten Muhammed som en hund.

Han får Sappho Prisen for sin stålsatte uforfærdethed, forklarede Trykkefrihedsselskabets formand, Katrine Winkel Holm, tirsdag.

- I syv år har Lars Vilks levet med dødstrusler, og to gange er han blevet forsøgt myrdet, alene på grund af en enkelt blæktegning.

- Det enorme pres, han lever under, ville få mange andre til hurtigt at mumle nogle undskyldninger eller bøje nakken. Dén fristelse er Lars Vilks aldrig faldet for, sagde hun.

- Tværtimod har han stille og roligt fortsat med at forklare og forsvare sin kunst og det frie ord. Det fortjener han at blive hædret for - ikke mindst efter begivenhederne 14. februar, mener Katrine Winkel Holm.

Ved prisoverrækkelsen den 14. marts vil De Konservatives folketingskandidat Naser Khader tale for Lars Vilks.

I 2013 talte Naser Khader også, da Trykkefrihedsselskabet holdt møde på Christiansborg for Lars Hedegaard, som lige var sluppet levende fra et drabsforsøg ved sit hjem.

/ritzau/