LYNANALYSE For DF er det helt slut med at flirte med S

Dansk Folkeparti holder årsmøde i BioCirc Arena i Viborg lørdag den 30. september 2023. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)

Morten Messerschmidt har flyttet Dansk Folkeparti og placeret partiet klart som et borgerligt parti, der hører hjemme i blå blok.

Det er helt slut med flirten med Socialdemokratiet, der op til valget sidste efterår kostede DF dyrt. Tværtimod bruger Messerschmidt en stor del af sin årsmødetale på at skose Socialdemokratiet.

Men det betyder også, at Dansk Folkeparti nu fuldtonet har meldt sig ind i kampen om de borgerlige vælgere. Især er kampen hård mellem DF, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige.

Dansk Folkeparti kan med den rene borgerlige profil ikke på samme måde som tidligere snuppe vælgere fra Socialdemokratiet og altså flytte vælgere hen over den politiske midte. Også fordi S har rykket sig i udlændingepolitikken.

Det er heller ikke Dansk Folkeparti, der har profiteret på Socialdemokratiets aktuelle problemer. De frustrerede S-vælgere er især gået til SF.

Derfor giver det god mening for Messerschmidt at indlede sin tale med at udstille den aktuelle interne strid i Socialdemokratiet om besparelser på ældreplejen rundt omkring i kommunerne.

Ældre er DF classic, og her kan partiet håbe på, at der stadig er mulighed for at rykke socialdemokratiske vælgere.