LYNANALYSE Først børnene - så de ældre

Statsminister Mette Frederiksen (S) taler under Folketingets åbning. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Skolebørnene bliver de første, der kommer til at mærke SVM-regeringens ambitioner om at slippe den offentlige sektor fri. I hvert fald hvis statsministerens åbningstale bliver omsat til virkelighed.

Tidsplanen og det mere konkrete indhold bliver vi klogere på i næste uge, når regeringen præsenterer sit udspil til en ny folkeskole.

Fokus på folkeskolen forener to af de dagsordener, regeringen selv har udpeget som de vigtigste. Nemlig velfærdsreformer med mere frihed og mindre kontrol og en særlig politisk opmærksomhed på de mange børn og unge, som kommer ud af skolen uden at være klar til at komme videre til uddannelse og arbejde.

Der var ellers lagt op til, at første ryk skulle være på ældreområdet. Også det udspil er på trapperne, bebudede Mette Frederiksen, men det har vist sig at være sværere at få styr på, end regeringen havde forudset.

Forsinkelsen har gjort det svært for regeringen at vise vælgerne, at der var handling bag alle ordene om velfærdsreformer, som var en væsentlig begrundelse for at danne den brede flertalsregering. At der skulle være politisk mod og styrke til de svære beslutninger.

I den nye sæson bliver det altafgørende for SVM-regeringen at overbevise danskerne om dens eksistensberettigelse.