Måling: Aldrig har så mange vælgere ment, at Mette Frederiksen gør det dårligt som statsminister

Minksagen svækker Mette Frederiksens troværdighed, viser undersøgelse.

Mette Frederiksens popularitet toppede under coronakrisens første bølge. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

Samtidig med, at et folketingsvalg kommer nærmere, mener flere og flere af vælgerne, at Mette Frederiksen gør det dårligt som statsminister.

En ny måling fra Epinion viser, at der aldrig før har været så mange vælgere, der mener, at den socialdemokratiske regeringsleder gør det dårligt.

Ifølge 34 procent af vælgerne er hendes indsats dårlig. Det er den højeste andel i Mette Frederiksens tid i Statsministeriet og et tal, der har været støt stigende over seneste godt to år. 43 procent synes, hun gør det godt.

Mette Frederiksens popularitet toppede i ugerne efter, at coronaen ramte Danmark i 2020. Dengang var der kun fem procent, der mente, hun gjorde det dårligt. Hele 79 procent mente omvendt, hun klarede det godt.

Ramt af minksagen

Eksperter peger på flere årsager til, at Mette Frederiksens popularitet dykker, men én skiller sig ud: Minksagen.

- Jeg tænker, at den primære forklaring er Minkkommissionens beretning, og det ansvar den placerede i toppen af regeringen for grundlovsbruddet i forbindelse med aflivningen af alle mink, siger Rune Stubager, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, er enig.

- På det seneste er det selvfølgelig minksagen, der spiller den helt store rolle, og som gør, at Mette Frederiksen er helt nede på det niveau, hun er nu, siger han.

Minkkommissionen kom med sin beretning den 30. juni. Den slog fast, at Mette Frederiksen stod bag 'grov vildledning', da hun på et pressemøde sagde, at alle mink skulle aflives på trods af, at der ikke var lovhjemmel til det. Statsministeriet havde i forløbet handlet 'meget kritisabelt', lød det. Kommissionen sagde dog også, at Mette Frederiksen ikke vidste, der manglede hjemmel.

Efterfølgende fik Mette Frederiksen hård kritik af Folketinget. Nu var det ikke bare Statsministeriet, der havde handlet meget kritisabelt. Det var statsministeren selv.

Kommissionen vurderede også, at 10 embedsfolk, heriblandt Mette Frederiksens departementschef Barbara Bertelsen, havde svigtet i sådan en grad, at der bør føres disciplinærsager mod dem. Men endnu er intet sket, og de kritiserede topchefer arbejder videre.

'Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar', skriver Minkkommissionen om Statsministeriets magtfulde departementschef. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Mette Frederiksen og hendes støttepartier har afvist at få uvildige advokater til at lave en vurdering af, hvorvidt kommissionens rapport kunne danne grundlag for en rigsretssag.

Eksperterne understreger dog også, at vælgernes vurdering af Mette Frederiksen ikke adskiller sig væsentligt fra tidligere statsministre.

- Der er rekordmange, der synes, hun klarer sig dårligt, men hun kommer fra et højt niveau. Hun var ultrapopulær under covid-19. Så har minksagen og inflationen flyttet på det, men hun ligger fortsat nogenlunde på niveau med, hvad andre statsministre har gjort på samme tidspunkt, siger Troels Bøggild, lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Minksag har ramt troværdighed

At minksagen har ramt statsministerens troværdighed bliver understreget af en anden måling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder.

Her er vælgerne blevet spurgt om, hvorvidt de mener, at sagen om den ulovlige aflivning af mink har skadet Mette Frederiksens troværdighed. Det svarer 76 procent ja til.

Kasper Møller Hansen mener, at minkskandalen og Mette Frederiksens person er knyttet tæt sammen.

- Jeg tror, langt de fleste mener, at minksagen er en meget, meget uheldig sag, og det har da selvfølgelig skadet hendes troværdighed. Hun har siddet for bordenden i de her forhandlinger, så den kan ligesom ikke gå andre steder hen. Vi er i en situation, hvor ansvaret er entydigt placeret hos Mette Frederiksen og den lille snævre kreds i regeringen.

- Men når man så kigger ned i tallene, kan man se, at dem, der råber højest, er vælgere fra blå blok. Det betyder så igen, at dem, der råber højest, det er sådan set dem, der ikke kunne finde på at stemme på hende, siger Kasper Møller Hansen.

Tallene viser, at 58 procent af de røde vælgere mener, minksagen har skadet hendes troværdighed, mens hele 92 procent af de borgerlige vælgere har det synspunkt.

Radikal mistillid hænger i luften

Rapporten fra Minkkommissionen udløste også et ultimatum fra De Radikale.

Støttepartiet vil have Mette Frederiksen til at udskrive valg inden for de næste to måneder, ellers bliver hun mødt af et mistillidsvotum, når Folketinget åbner den 4. oktober.

Med et valg hængende i luften kommer den stadig faldende popularitet også på et kritisk tidspunkt.

- Det er oplagt negativt. Det er jo virkelig ubehageligt for en regering at skulle diskutere den slags ting tæt på et valg, men det er også derfor, at de snart kommer med en række politiske udspil, der gerne skal få diskussionen til at handle om noget andet, siger Rune Stubager.

Den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, har slået fast, at Mette Frederiksen får et mistillidsvotum, hvis hun ikke udskriver valg inden Folketingets åbning. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Selv om minksagen bliver udpeget til at være hovedårsag til den faldende popularitet, spiller andre ting ifølge Troels Bøggild også ind.

- Minksagen er en ting, men derudover betyder den høje inflation, vi har i øjeblikket, også noget. Det er næsten altid sådan, at en negativ udvikling i økonomien også kan ses i opbakningen til regeringen og statsministeren i negativ retning. Det er også normalt, at regeringer og statsministre taber popularitet i et løbet af en regeringsperiode. Det koster simpelthen at sidde i regering, når der skal træffes beslutninger, siger Troels Bøggild.

Tavs Frederiksen henviser til ordfører

Mette Frederiksen selv ønsker ikke at udtale sig om målingerne. Gennem presseafdelingen i Statsministeriet henviser hun til Socialdemokratiets politiske ordfører. Det er i denne uge, Leif Lahn.

- Jeg synes, Mette Frederiksen har gjort det rigtig godt. Der har været blæst om partiet, selvfølgelig har der det. Det kan godt have sin effekt. Men jeg synes, vi har skabt mange gode resultater, vi er stadig i arbejdstøjet, og vi kommer til at skabe gode resultater, siger Leif Lahn.

Han henviser også til, at Socialdemokratiet i den seneste meningsmåling står til at få 24,2 procent af stemmerne og bliver Danmarks største parti.

- Jeg er nødt til at sige, at når jeg kan se, at hver fjerde dansker rent faktisk vil pege på Socialdemokratiet til et valg, så synes jeg ikke, det er helt dårligt, siger Leif Lahn.