Måling: Blå blok går på juleferie bagud på point

Både Venstre og Liberal Alliance står til vælgermæssig lussing, viser årets sidste meningsmåling.

Venstre og Liberal Alliance står til signifikant tilbagegang i ny måling. Her ses de to partiers ledere, hhv. udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Der kommer ingen tidlige julegaver fra vælgerne til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

En meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder viser således, at de fire partier i blå blok samlet set står til at bliver fravristet det politiske flertal ved det folketingsvalg, som skal afholdes senest til sommer.

Blå blok står i målingen til i alt 47,3 procent af stemmerne. Det er inklusive Nye Borgerlige, som i Epinions måling står til 2,8 procent og dermed fem mandater i Folketinget. Alligevel er det ikke nok til at give blå blok en føring.

Blå blok står nemlig lige nu til 82 mandater, hvilket er otte mandater færre end ved valget i 2015, mens oppositionen lige nu er oppe på 92.

Det skyldes især Venstre og Liberal Alliance, som er de eneste to partier i målingen, der går signifikant tilbage – og dermed udenfor den statistiske usikkerhed – sammenlignet med folketingsvalget i 2015.

V: Det er stadig helt åbent

Venstre står til 17,2 procent, hvilket svarer til i alt 30 mandater – fire færre end ved valget i 2015.

Liberal Alliance står til 4,1 procent, som omregnet til mandater vil betyde næsten en halvering fra 13 mandater i 2015 til aktuelt syv mandater. Se flere resultater på DR's meningsmålingssite.

Venstres politiske ordfører, Britt Bager, hæfter sig ved, at der er tale om en meningsmåling og ikke et valgresultat.

- Den her måling viser ligesom mange andre, at der er næsten dødt løb mellem blokkene, og at det er helt åbent. Der er én måling, der tæller, og det er den på valgdagen. Derfor er mit fokus også på at lave god politik for danskerne.

- Det går rigtig godt i Danmark, og det skyldes, at vi har en fast hånd på rattet, vi har fokus på at skabe private arbejdspladser, på at få flere væk fra offentlig forsørgelse og på den grønne dagsorden, siger Britt Bager.

Hvad skal I gøre for at hente vælgere tilbage til blå blok?

- Den her måling viser, at det er næsten dødt løb. Men det er klart, at vi skal hente et par procent, og vi skal blive ved med at fortsætte vores målrettede arbejde.

Britt Bager satser desuden på, at regeringens bebudede udspil til en ny sundhedsreform, der kommer efter nytår, kan give Venstre og de øvrige partier i blå blok mere opbakning blandt vælgerne.

- Sundhedsreformen tror jeg, at danskerne bliver meget glade for, så når vi står på valgdatoen vil de være sikre på, at det vil være bedst for deres fremtid, at vi får fire år mere, siger V-ordføreren.

S: Vi tager intet for givet

På den modsatte side af den politiske midte står Socialdemokratiet fortsat til at bevare positionen som Folketingets største parti. Den aktuelle måling giver S en opbakning på 27,4 procent, hvilket er lidt mere end ved valget i 2015.

Samtidig kan venstrefløjspartierne Enhedslisten og SF konstatere, at de er de eneste partier i denne måling, som står til en signifikant fremgang. Både Enhedslisten og SF står til at få tre mandater mere end i dag.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, glæder sig over den seneste måling fra Epinion, men understreger samtidig, at intet endnu er afgjort.

- Valgene i Danmark er altid tætte, så vi tager ingenting for givet. Men det er da et klart signal om, at rigtig mange danskere synes, at Danmark trænger til en ny regering, der sætter velfærd før topskattelettelser, siger Nicolai Wammen.

Facebook
Twitter