Måling: Historisk lav opbakning til Venstre

Regeringspartiet Venstre har i Epinions målinger for DR aldrig haft lavere vælgertilslutning end lige nu.

Venstre har ifølge en meningsmåling foretaget af Epinion for DR historisk lav opbakning blandt vælgerne. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

En historisk dårlig meningsmåling rammer nu statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans parti.

Venstre står i en aktuel måling foretaget af Epinion for DR Nyheder til 18,5 procent af stemmerne. Det er – foruden at være en tilbagegang på 1,4 procentpoint i forhold til Epinions måling i august – aldrig set lavere for Venstre i Epinions målinger, som er blevet foretaget for DR siden 2008.

Heller ikke under partiets omfattende krise i juni sidste år som følge af formand Lars Løkke Rasmussens tøjsag - hvor partiformanden blandt andet købte jakkesæt, skjorter og underbukser på partiets regning - stod det lige så skidt til. Da tøjsagen var på sit højeste, stod Venstre til 20,1 procent af stemmerne.

- Det er voldsomt, siger DR’s politiske analytiker Bjarne Steensbeck om dagens måling.

- Alligevel oplever man i Venstre ikke krisen som værende lige så dramatisk som sidste sommer. Dengang faldt Venstre over fem uger fra 26,9 procent til 20,1. Samme rutsjetur er der jo ikke tale om denne gang. Ved valget fik Venstre kun 19,5 procent, og dermed har partiet på en måde vænnet sig til de nye tider, siger han.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

Analytiker: To årsager til lav opbakning

Det tætteste på den aktuelle måling finder man den 20. december 2010, hvor Venstre stod til 18,6 procent af stemmer – altså 0,1 procentpoint bedre end i dag og dermed også inden for den statistiske usikkerhed.

Dengang var landets statsminister også Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen.

Politisk analytiker Bjarne Steensbeck vurderer, at der er to årsager til Venstres lave opbakning.

- Den ene er forsvarsminister Carl Holst. Sagen fylder efterhånden så meget, at den ikke bare skygger over Forsvarsministeriet, men også over regeringen. Kig bare på målingen over upopulære politikere: Her er det lykkedes Carl Holst at skubbe Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll væk fra sidstepladsen. En plads, hvor Ammitzbøll ellers har haft permanent ophold, siger Bjarne Steensbeck.

- Den anden store forklaring er flygtninge. Lars Løkke Rasmussen førte valgkamp på, at han kunne sikre en straksopbremsning. Uanset hvor mange der indvendte, at danske politikere ikke kan styre krisen i Mellemøsten, så fortsatte Løkke med sin straksopbremsning. Nu er det så vælgerne, der er i gang med en opbremsning, siger han.

De andre rører ikke meget på sig

For de øvrige partier i Folketinget er der i langt højere grad tale om status quo i forhold til Epinions måling i sidste måned.

Dansk Folkeparti, Radikale, Enhedslisten og Alternativet går lidt frem, mens Liberal Alliance går lidt tilbage. Resten af partierne rykker sig stort set ikke. Forskydningerne hos partierne – med undtagelse af Venstre – ligger alle inden for den statistiske usikkerhed.

Epinion-målingen viser følgende fordeling af stemmer til Folketingets partier (i parentes resultaterne fra målingen 18. august):

  • Socialdemokraterne 26,5 procent (26,5)

  • Radikale 4,6 (4,0)

  • Konservative 3,1 (3,2)

  • SF 4,3 (4,3)

  • Liberal Alliance 7,8 (8,1)

  • Dansk Folkeparti 21,9 (21,0)

  • Venstre 18,5 (19,9)

  • Enhedslisten 8,2 (8,0)

  • Alternativet 5,2 (4,9)

FacebookTwitter