Måling: Partihoppere bør forlade Folketinget

To ud af tre danskere mener, at politikere, der skifter parti, skal træde ud af Folketinget, viser måling.

Tidligere miljøminister Ida Auken er blandt de mange politikere, der på det seneste har skiftet parti. Hun skiftede fra SF til Radikale. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Hvis en folkevalgt politiker skifter parti skal det koste en tur på udskiftningsbænken, mener et stort flertal af danskerne.

I en måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, svarer to ud af tre, at politikerne bør træde ud af Folketinget og overlade deres mandat til en suppleant i stedet for at tage mandatet med direkte over i et andet parti.

Den store enighed blandt vælgerne skyldes ifølge professor i vælgeradfærd ved Aarhus Universitet Rune Slothuus, at partiskift bliver opfattet som et moralsk anliggende, og derfor går svarene på tværs af partiskel.

Vil holde fast i taburet

- Mange vælgere opfatter det, som om politikerne skifter, fordi de vil holde fast i deres taburet for enhver pris. Det gør vælgerne skeptiske, siger han til avisen.

Flere forskere peger på, at vælgernes tillid til politikerne er dalet i de senere år, blandt andet på grund af de mange partiskift, der har været, og diskussionen om løftebrud, som har klæbet sig til regeringen.

- Det kan ende med at gøre landet sværere at regere, fordi vælgerne ikke stoler på politikerne i samme grad som tidligere, siger Rune Stubager, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet til Jyllands-Posten.

Især mange SF-exit

Partiskiftene bliver dog kun et demokratisk problem, hvis antallet af afhoppere ikke kommer ned på et normalt leje igen, påpeger han.

Han nævner særligt de mange exitter fra SF siden valget i 2011, men forventer, at antallet af partihoppere vil falde igen.

Undersøgelsen er foretaget blandt 944 danskere.

/ritzau/