Måling: Rød bloks forspring skrumper gevaldigt

S går tilbage i ny Epinion-måling. Næsten dødt løb mellem blokkene.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på Folketingets talerstol under åbningsdebatten for nylig. Hun må sande, at rød bloks forspring til blå er skrumpet i Epinion-måling. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Efter en lang periode med konstant fremgang og en tilslutning, der begyndte at nærme sig 30 procent af vælgerne, har Socialdemokratiet tabt pusten.

I en ny Epinion-måling lavet for DR Nyheder mister partiet seks mandater i forhold til den seneste måling i september. Det svarer til en aktuel vælgertilslutning på 26,6 procent.

Ikke siden august 2016 har Socialdemokratiet ligget så lavt i Epinions målinger, og tilbagegangen betyder, at rød bloks komfortable forspring til blå blok i den seneste Epinion-måling er skrumpet gevaldigt.

Ifølge den nye måling er der nu næsten dødt løb mellem blokkene - 50,9 procent til rød og 49,1 procent til blå. I september-målingen lød styrkeforholdet på 53,5 mod 46,5 procent.

Politisk ordfører Nicolai Wammen (S) hæfter sig dog ved, at Socialdemokratiet ligger over valgresultatet fra 2015:

- Jeg glæder mig over, at Socialdemokratiet er det klart største parti, og at vi står til et bedre resultat end sidst, der var folketingsvalg, og at Mette Frederiksen ville blive statsminister, hvis der var valg i morgen, siger Wammen, der forventer tæt løb på valgdagen:

- Det er jo sådan, at når der er folketingsvalg, så er det sjældent, at der er kæmpe sejre til den ene eller anden side, og det er den her måling også et udtryk for. Jeg forventer, at det vil være tæt helt frem til valgdagen, siger Nicolai Wammen.

Nye Borgerlige over spærregrænsen

Den primære årsag til, at der er tæt på dødt løb i målingen, er, at Nye Borgerlige ligger over spærregrænsen og står til at få 2,3 procent af stemmerne - svarende til fire mandater.

Desuden figurerer Kristendemokraterne igen i Epinion-målingerne, da partiet for nylig igen blev opstillingsberettiget, men kun med en vælgertilslutning på 0,9 procent.

Det store regeringsparti Venstre står i stampe omkring 18 procent af stemmerne i målingen, men politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) føler sig overbevist om, at det endelige valgresultat til den tid bliver bedre.

- Vi ligger midt i en valgperiode, og som jeg plejer at sige, så er det kun målingen på valgdagen, der er interessant. Og jeg er sikker på, at de gode resultater vil vise sig, når vi er tættere på et valg.

Men burde I ikke ligge bedre, nu hvor vi har set jeres store slagnummer med skatteudspil og "det skal bedre kunne betale sig at arbejde" foldet ud?

- Nu har vi jo ikke fået det vedtaget, og jeg tror, at mange gerne vil se resultater, inden de begynder at flytte på deres stemmer. Der er ikke noget overraskende i, at vi i Venstre mener, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde. Det gik vi til valg på, og det kvitterede vælgerne for, og det er jeg sikker på, at de også vil kvittere for resultaterne af, når vi skal til valg næste gang, siger Jakob Ellemann-Jensen.