Måling: Socialdemokratiet står til bedste valg siden 2001

Venstre går til gengæld markant tilbage. Vælgerne er irriterede over bøvl i blå blok, lyder forklaringen fra både S og V.

S-formand Mette Frederiksen kan klappe i hænderne over en god meningsmåling for Socialdemokratiet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Hvis der var folketingsvalg i morgen, ville Socialdemokratiet få det bedste valg siden 2001. Det viser i hvert fald en meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder.

Her står Socialdemokratiet til 31,1 procent med en statistisk usikkerhed på 2,2 procentpoint. Det er den højeste måling, partiet har fået hos Epinion, siden instituttet begyndte at foretage meningsmålinger for DR Nyheder i 2008.

- Det er en dejlig julemåling, konstaterer Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen.

- Og jeg tror, at det er et udtryk for, at der er mange danskere, der gerne vil have en ny regering med Mette Frederiksen i spidsen. Så politik mere kommer til at handle om, hvordan vi passer godt på vores velfærdssamfund frem for at give historisk store skattelettelser, siger han.

Nicolai Wammen vurderer samtidig, at krisen i blå blok og det dramatiske forløb om finanslov, skatteaftale og udlændingestramninger også har spillet ind på den gode S-måling.

- De seneste uger har jo vist, hvad det er for en rodebutik, der har været hos statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og det har sikkert også en betydning, siger han.

Venstre: Knas spiller ind

For Lars Løkke Rasmussen og Venstre er der imidlertid ikke tale om nogen særlig god julemåling.

Venstre står til 17,5 procent af stemmerne i den aktuelle Epinion-måling, hvilket er en tilbagegang på 2,6 procentpoint i forhold til den seneste Epinion-måling. Det er samtidig 2,0 procentpoint dårligere end Venstres resultat ved folketingsvalget i 2015.

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) vurderer ligesom Nicolai Wammen, at den seneste tids krise mellem partierne i blå blok spiller ind.

- Det knas, der har været i forbindelse med finansloven og landingen af den, har selvfølgelig sat sig i denne her måling. Nu har vi så fået landet en finanslov, og vi forhandler videre om de andre emner (skat og udlændinge, red.) i januar. Så jeg er sikker på, at det nok skal rette sig op igen, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg tror, at det er et udtryk for, at vælgerne bliver irriterede, når vi ikke kan få landet vores aftaler på Christiansborg. Det kan jeg godt forstå, siger han.

Nye Borgerlige i Folketinget og hug til Alternativet

For de øvrige partier i blå blok går det imidlertid ikke lige så skidt som for Venstre.

Liberal Alliance, som også har spillet en hovedrolle i det dramatiske forløb, der indtil videre er sat på pause frem til januar, kan mere eller mindre notere sig en status quo i målingen.

Partiet står til 5,3 procent af stemmerne og går dermed 0,2 procentpoint tilbage i forhold til målingen i november, men det er indenfor den statistiske usikkerhed.

Dansk Folkeparti går samtidig et enkelt procentpoint frem fra 16,0 til 17,0, hvilket dog også er indenfor den statistiske usikkerhed.

Det er samtidig værd at bemærke, at Nye Borgerlige ifølge målingen står til at komme i Folketinget. Partiet står til 3,1 procent af stemmerne, hvilket svarer til seks mandater.

Alternativet, som på det seneste har været i medierne på grund af negative sager om krænkelser og en festkultur i partiet, er foruden Socialdemokratiet og Venstre det eneste parti, der i målingen rykker sig signifikant og dermed udenfor den statistiske usikkerhed.

Uffe Elbæks parti står til 4,1 procent af stemmerne, hvilket er et dyk på 1,1 procentpoint i forhold til den seneste Epinion-måling. Det svarer til et tab på to mandater.