Mad og musik bliver obligatorisk i de ældste klasser

Design, madkundskab og andre praktiske fag skal fremover være en obligatorisk del af udskolingen.

Med undervisningsminister Merete Riisager (LA) i spidsen har et bredt flertal i Folketinget indgået en aftale, der betyder, at praktiske fag i folkeskolen bliver obligatoriske. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Et bredt politisk flertal på Christiansborg er blevet enige om at styrke de praktiske fag i folkeskolen. Elever i de ældste klasser skal derfor fremover have flere praktiske fag på skoleskemaet.

Aftalen betyder, at fag som madkundskab, musik, design og billedkunst fremover vil være en fast del af fremtidens skolegang.

Eleverne skal altså vælge ét af de fire fag, hvis kommunen udbyder dem. Kommunerne er dog kun forpligtet til at udbyde et håndværk/design fag, men kan vælge at tilbyde alle fire fag, hvis de vil.

- Med denne her aftale anerkender vi alle de elever, der kan noget andet end bare at sidde med bøgerne, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Flertallet bag aftalen består af regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF.

Flugter med regeringens ambition

Erhvervsuddannelsesreformen fra 2015 besluttede, at andelen af elever, der vælger en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse, skal op på 25 procent i 2020.

Det skal efterfølgende stige til mindst 30 procent i 2025, og ifølge undervisningsministeren er dagens aftale et skridt på vej i retningen mod at opfylde den målsætning.

Aftalen er nemlig en anerkendelse af dem, der vælger en anden vej end den akademiske, lyder det.

- Der skal være en anerkendelse af de håndværksmæssige fag, de fag, hvor man også bruger sine hænder og ikke bare sit hoved, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Afsluttende prøver

Aftalen betyder, at elever i 7. og 8. klasse tvinges til at vælge et praktisk fag, der efterfølgende skal afsluttes med en prøve. Prøven er obligatorisk for eleverne, hvis den enkelte kommune beslutter det.

- Det er en prøve, som gør, at faget får noget ekstra tyngde, siger Merete Riisager og tilføjer, at partierne bag aftalen samtidig udvider de ældste folkeskoleelevers mulighed for at komme i erhvervspraktik.

- Elever skal have ret til at komme i praktik i 8. og 9. klasse, det kan være et rigtig godt afsæt for at forstå, hvad det er for et arbejdsmarked, der er derude på den anden side, og på den måde få inspiration til at vælge uddannelse, siger Merete Riisager.

Initiativerne ventes at kunne træde i kraft fra skoleåret 2019/20.

Facebook
Twitter