Madordning: Fra vindersag til tabersag

Der var begejstring ved tanken om, at alle børn skulle have et sundt og nærende måltid i børnehaverne. Men madordningen er endt som en tabersag.

Det kunne ikke gå galt: Der var begejstring ved tanken om, at alle børn skulle have et sundt og nærende måltid i børnehaverne. Men madordningen er endt som en tabersag.

Det så egentlig så fornuftigt ud. Partierne bag finansloven for 2009 var enige om, at alle børn i danske børnehaver skulle have et godt måltid mad. Idéen var vist egentlig undfanget af socialdemokraten Mette Frederiksen, men Liberal Alliance (dengang Ny Alliance) gjorde det til et krav i forhandlingerne, at man skulle indføre ét måltid mad om dagen i børneinstitutionerne.

Alle var enige om, at det var en genial idé, og der ikke mange, der dengang forventede, at ordningen ville blive et problem for regeringen.

Kommunerne kunne ikke følge med

Men allerede fra starten var ordningen forfulgt af problemer. Køkkenerne i børnehaverne var ikke godkendt til at lave mad til børnene, og flere forældre strittede i mod: De ville selv smøre madpakker.

Samtidig var mange af kommunerne ikke i stand til leve op til kravene, og derfor fik de lov til at indføre ordningen senere end planlagt.

Og så gik det galt...

I juni 2009 kunne TV Avisen så fortælle, at børnehave i Århus var begyndt at omgå madordningen. Børnehaven lod forældrene agere madleverandør for deres børn - og børnehaven betalte en del af de penge, som forældrene ellers havde betalt for maden, tilbage til forældrene som betaling for madpakken.

Tidligere på ugen besluttede indenrigs- og socialminister Karen Ellemann fra Venstre sig for, at det ikke var i overensstemmelse med lovens hensigt:

- Det er fuldstændig forrykt at tro, at en obligatorisk madordning kan omgås på den her måde, sagde hun til TV Avisen.

Kritik både inde og ude

Og det satte gang i en kædereaktion af kritik - både fra Venstres egne medlemmer og fra forældre over hele landet.

- For mig er det sådan set rendyrket socialisme, sagde Folketingets formand, Thor Pedersen i tirsdags. Han blev bakket op af Venstres europaparlamentariker, Jens Rohde.

- Det er absurd, at en borgerligliberal regering tvinger sådan en ordning med institutionsmad ned over kommunerne og forældre, sagde Jens Rohde samme dag.

Men indenrigsminister Karen Ellemann stod fast. Hun indskærpede over for kommunerne, at man skulle følge reglerne. Ordningen var obligatorisk, og den var fælles for alle forældre og børnehaver.

Forvirringen vokser...

Men at kritikken kom indefra begyndte at tære på tålmodigheden i regeringspartiet Venstre. I går besluttede man sig for at komme med indrømmelser i sagen. Nu vil man drøfte sagen med parterne bag velfærdsforliget.

- Jeg har lyttet meget til kritikken fra forligspartierne og har tænkt mig at invitere partierne til en drøftelse, sagde indenrigs- og socialminister Karen Ellemann i går til DR Nyheder.

Chefen er ikke helt enig

Men hun fastholder, at ordningen indtil videre er obligatorisk, og at forældrene på børnehaven i Århus skal indordne sig. Men det er hendes chef, statsministeren, ikke enig i. Han støtter op om forældrene i Århus og den ordning, de har lavet.

- Den form for frihed går jeg ind for, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Forligsparterne er nu indkaldt til drøftelser om ordningen. Samtidig har SF indkaldt ministeren i samråd om sagen.

FacebookTwitter