Det skal være slut med at supermarkederne smider de madvarer i containeren, som de ikke får solgt.
I stedet skal madvarerne foræres væk til fattige, mener SF, der er parat til at lave en lov, der forbyder supermarkeder at smide mad ud.
- Der er et enormt madspild i Danmark – 700.000 tons hvert år – og en meget stor del af det madspild kommer fra det, som supermarkerne smider ud. Og når vi samtidig ved, at der er mennesker, der nærmest ikke har råd til at købe mad, så foreslår vi, at maden skal gå til velgørende organisationer, som så kan dele maden ud til de mennesker, der har brug for det, siger SFs gruppeformand Jacob Mark.
- Hvis vi får sat ind over for madspild, og sørger for, at manden bliver sat uddelt af de velgørende organisationer, så vil det jo først og fremmest hjælpe de mennesker, der ikke har særlig god råd til mad, siger Jacob Mark og henviser til en nylig offentliggjort rapport fra AE-rådet, som viste en stigning i antallet af fattige børn i Danmark. Ifølge rapporten er der nu 64.500 børn, som lever under fattigdomsgrænsen.
Han peger samtidig på, at forslaget vil gavne miljø og klima.
- Det vil være godt for klimaet, fordi supermarkederne så forhåbentlig begynder at tænke mere over, hvor meget mad de bestiller hjem, siger Jacob Mark.
Købmænd afviser forslaget
Hos brancheorganisationen De Samvirkende Købmand (DSK) synes direktør John Wagner dog ikke om forslaget. Det vil være alt for bureaukratisk ligefrem at lave en lov, der forbyder madspild, mener han.
- Langt de fleste af vores butikker giver allerede overskydende mad til velgørende organisationer og har et samarbejde med fødevarebanken. Så ligefrem at lave lovgivning er at overdosere. Den nuværende metode, hvor detailhandelskæderne jo nærmest konkurrerer om at være mest politisk korrekt på det her område, er den vi får de bedste resultater med, siger John Wagner, der mener detailhandlen i dag gør et stort stykke arbejde for at minimere madspild.
- Mad skal spises og ikke smides ud. Og det har vi jo heller ingen interesse i. Vi tjener penge på at sælge mad, og ikke på at smide den ud. Butikkerne er jo også gode til at sætte de madvarer ned, som er tæt på sidste udløbsdato, og det sætter kunderne også pris på, siger John Wagner.
Fransk forbillede
SF har hentet inspiration fra Frankrig, der i 2016 som det første land forbød større supermarkeder at smide mad ud.
Loven i Frankrig pålægger samtidig supermarkederne at donere den overskydende mad til velgørende organisationer eller sørge for at den bliver lavet til dyrefoder. Straffen for ikke at overholde loven er i første omgang bøde, men kan i yderste konsekvens give op til to års fængsel.
Regeringspartiet Venstre har tidligere afvist af følge det franske forbud. Fødevareordfører Erling Bonnesen (V) mener frivillighed er vejen frem:
- Alle skal tage et personligt ansvar i forhold til at nedbringe madspild, og vi har ingen planer om at indføre en madspildslov.
Udover forslaget om at forbyde at mad ryger i skraldespanden, vil SF også forbyde mængderabat på fødevarer.
Det skal ikke længere være muligt at 'lokke' forbrugerne til at købe mere mad end de har brug for, eksempelvis ved at sælge tre varer til prisen for to varer. I første omgang vil SF have indledt forhandlinger med supermarkedskæderne om stop for mængderabat, men lykkes det ikke af frivillighedens vej, er partiet klar til at lovgive og det også.