Mai Villadsen tordnede mod regeringens 'politik for regneark', da hun gik på talerstolen

Der var jubel, klapsalver og grin, da Mai Villadsen gik i kødet på Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen.

Mai Villadsen taler til Enhedslistens Årsmøde i København, lørdag den 27. maj 2023. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

På det grønne kunstgræs er 72 seksmandsborde linet op på rad og række.

Den røde filtdug er rullet ud og omkring bordene sidder 452 delegerede med opmærksomheden stiftet rettet mod scenen, hvor Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, er gået på talerstolen.

- Jeg beklager, hvis jeg bliver lidt forpustet undervejs. Som de fleste af jer nok ved, er jeg gravid. Eller som regeringen ville kalde det: I gang med at øge arbejdsudbuddet, siger hun.

Og så er tonen for talen ellers sat. Gennem de knap 20 minutter Mai Villadsen taler til de fremmødte, langer hun flere gange ud efter regeringen.

- Ikke overraskende er det en skidt cocktail at mikse den udgave af Socialdemokraterne, vi lærte at kende i Corydon-dagene med Lars Løkke Rasmussen.

- For at bruge regeringens egen ordbog kunne man måske kalde blandingen for "Corydon-plus", siger Villadsen og henviser til SVM-regeringens sammenlægning af retten til tidlig pension - Arne-pensionen - med seniorpensionen.

Mai Villadsen fastslår, at der er nok at tage fat på, og at partiets opgave er klar:

- Danmark har brug for en stærk venstreopposition.

Her kan du se et udklip fra talen.

Stærk grøn venstrefløjsopposition

Mai Villadsens svirp til regeringen binder ikke kun hendes tale sammen og får salen til at bryde ud i latter.

Det er netop regeringens politik, som er grunden til, at oppositionen skal stå tæt sammen, mener hun.

Både afskaffelsen af store bededag, planlagte nedskæringer på pension for nedslidte, og ændringer på uddannelsesområdet har vakt frustration i Enhedslisten, som Villadsen også kommer ind på i løbet af sin tale.

Men der er et område, der overskygger det hele, og det er partiets kritik af den manglende handling på den grønne dagsorden, som også er et nedslagspunkt i hendes tale.

- Det siger alt om, hvorfor der er brug for os til at stå på naturens side, siger hun.

Men det er en kamp, som Enhedslisten ikke kan tage alene, og derfor har Mai Villadsen også rakt hånden ud til SF.

Hun nævner ikke direkte SF i sin tale, men det gør hun til gengæld i et interview efterfølgende.

- Vi har et rigtig tæt samarbejde med SF, da vi har rigtig meget tilfælles, siger Mai Villadsen, efter hun har holdt sin tale.

De to partier er blandt andet gået sammen om et udspil om at udvide retten til seniorpension.

Mai Villadsen holder kortene tæt til kroppen og vil ikke åbne op for, hvad de to partier konkret har på tegnebrættet.

- Jeg kan ikke afsløre alt for meget, for så er det ikke en nyhed, når det kommer. Men det er klart, vi brygger på en hel del ting særligt på det grønne område.

I baglandet er 'kammeraterne' ikke enige

I den højloftede sportshal er der dog delte meninger om udsigterne til at slå pjalterne sammen med SF.

- Det er jeg ikke særlig begejstret for, siger Magne Pihl, der kommer fra Gentofte- kredsen.

Han får opbakning fra sin partikammerat Martin Mørch, som er taget den lange vej fra Skive for at deltage.

Et stykke længere nede langs langbordene sidder 16-årige Asta Kofod fra Bornholm, der også er at finde på listen af navne, når partiet mandag skal finde kandidater til Europa-Parlamentetsvalget.

Modsat sine to partikollegaer synes hun, at det i lyset af den politiske situation, giver mening at rykke tættere på SF.

- Jeg kan godt forstå, hvorfor vi gør det for at få en stærkere venstrefløj, siger hun og tilføjer:

- Vi kan se de brager frem i meningsmålingerne, så det kan også være en fordel for os.

452 'kammerater', som medlemmerne kalder hinanden, har lagt vejen forbi Hafnia-hallen på årsmødet. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

'Socialdemokraterne 2.0'

Ilias Berrhili bakker Asta Kofod op og understreger, at en rød og grøn venstreopposition aldrig været vigtigere, end den er nu.

Han synes faktisk, det er nødvendigt.

- Den sidste valg er et klart bevis på, at man skal tage blokpolitik seriøst. Danskerne er blevet snydt af SVM-regeringen. Derfor skal vi helt sikkert afsøge de muligheder, så vi kan få en stærk venstreopposition.

Det er Hans Henrik Nielsen, der er mødt op til årsmødet sådan se enig i, men han kan på ingen måde forestille sig, at de to partier skal slå pjalterne sammen.

- Der var en årgang i SF, der meldte sig ud, og som blandt andet var med til at stifte Enhedslisten, siger han og tilføjer, at det skal de have en applaus for.

Hans Henrik Nielsen kan ikke se, hvordan Enhedslistens og SF skal kunne arbejde sammen.

Men så stopper rosen også.

- SF har lige indgået forlig om et valgforbund med Socialdemokratiet op til Europa-Parlamentetsvalget, og jeg er helt sikker på, at med min revolutionære baggrund, der kan jeg ikke samarbejde med SF, siger han og tilføjer:

- Jeg synes simpelthen, at SF er Socialdemokaterne 2.0.

Selvom meningerne blandt de delegerede, vi har talt med, er forskellige, så fastslår politisk ordfører Mai Villadsen, at det er vigtigt, at de rød-grønne partier står sammen, "nu hvor regeringen gør alt for lidt".

Og på samme måde som Villadsen fik kammeraterne i Enhedslisten til at klappe i hænderne i begyndelsen af sin tale, runder hun af med igen at sige, at Danmark brug for en stærk venstreopposition.

Derfor er der også brug for Enhedslisten.

- Der er kort sagt brug for et parti, som laver politik for mennesker, ikke for regneark. Det parti er Enhedslisten.