Tema Skat skal undersøges

Manden bag underskriftindsamling jubler

Underskriftindsamlingen 'Skattekommission Nu' kræver at få Skats uheldige sager belyst. Og det ser nu ud til at lykkes.

Over 14.000 underskrifter er indtil videre samlet ind for at få Skats uheldige sager grundigt undersøgt. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

- Det kilder i maven, og jeg er rigtig glad.

Jens Louis Valeur Jaques er glad. Han startede underskriftindsamlingen 'Skattekommission Nu' i forrige uge – en underskriftindsamling, der kræver at få Skats uheldige sager under ni forskellige skatteministre belyst.

Mandag aften meldte Folketingets to største partier, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, at de også ønsker en undersøgelseskommission, der skal undersøge krisen i Skat. Også Alternativet, Enhedslisten, De Radikale, Liberal Alliance og skatteminister Karsten Lauritzen (V) bakker op om en undersøgelse.

- Man kan kun være stolt på Danmarks vegne, når man oplever, at politikerne tager ansvar i stedet for at bokse den abe, som Danmarks største skatteskandale er, rundt mellem sig, siger Jens Louis Valeur Jaques.

Indsamlingen rundede mandag aften 14.000 underskrifter, men Jens Louis Valeur Jaques er overbevist om, at det nok nærmere har været kampe i Christiansborgs kulisser, der har sat turbo på Socialdemokraternes og Dansk Folkepartis udmelding om et ønske om en undersøgelseskommission.

- Nu skal vi have 100 procent klarhed over, hvad der er sket, hvornår det er sket, og hvem der er involveret. Man kan dele det op på tre niveauer: Der er et administrativt niveau i forhold til konsulentbistand. Så er der det politiske ansvar, hvor vi skal blive klar over, hvilke ministre, der vidste noget, og hvorfor der ikke blev reageret på advarsler. Endelig skal vi have tillid tilbage til vores politiske system, siger Jens Louis Valeur Jaques.

For skandalesagerne i Skat må aldrig nogensinde ske igen, mener han.

- Skats inddrivelse er fundamentet i velfærdssamfundet. Alt bliver betalt igennem skat: Skoler, vuggestue, hospitaler, plejehjem. Hvis ikke inddrivelsessystemet er til at stole på, så undermineres hele den skatteindbetaling, som alle lovpligtige borgere betaler. Derfor er det så vigtigt, at vi har tillid til Skat, siger Jens Louis Valeur Jaques.

Der er brugt hundredvis af millioner på undersøgende kommissioner igennem de seneste årtier, blandt andet ved sagen om mandatsvig i Farum Kommune.