Mange ansøgere til udflyttede statslige arbejdspladser

Kritikken af at det ville svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft til udflyttede statslige arbejdspladser må forstumme, mener erhvervs- og vækstministeren.

Regeringen har afsat 400 millioner kroner til udflytningen af de statslige arbejdspladser, men et internt notat fra Finansministeriet har anslået, at prisen kan løbe op i flere milliarder kroner. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Medarbejdere søger i stort tal job på de statslige arbejdspladser, der flytter ud i landet fra København. Også stillinger, der kræver lang uddannelse, bliver let besat.

Statens Administration fik for nylig 200 ansøgninger til fire akademikerjob i Hjørring, Færdselsstyrelsen scorede 89 ansøgninger til 15 jurist-stillinger i Ribe, og senest har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fået 84 ansøgninger til jurist-job i Brønderslev.

Vicedirektør i Trafik- og byggestyrelsen Martin Lindgreen er begejstret. Han har haft ansvaret for at ansætte folk til Færdselsstyrelsen, der netop i dag - som den første statslige arbejdsplads - flytter ud i landet. Fra København til Ribe.

- Det er gået over al forventning. Vi har fået rigtig mange gode og kvalificerede ansøgere, så jeg er meget fortrøstningsfuld, siger Martin Lindgreen om de 89 ansøgere til 15 juriststillinger og hele 338 ansøgere til 15 HK-job i Ribe.

Minister: Kritik gjort til skamme

Også konstitueret vicedirektør i Statens Administration Trolle Klitgaard Andersen konkluderer, at det er gået over al forventning:

- Man må bare sige, at der har været en meget stor og positiv interesse for de her stillinger. Og ansøgerne har rigtig gode kvalifikationer, siger han.

Dermed er kritikken af, at det ikke kan lade sig gøre at skaffe nok kvalificerede medarbejdere, manet i jorden, mener erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V):

- Det kommer ikke som den store overraskelse for mig, men det er jo klart, at der var nogen, der var skeptiske overfor, om det kunne lade sig gøre at rekruttere de her medarbejdere. Men kritikken er gjort til skamme nu, siger han:

- Det viser heldigvis, at der er rigtig, rigtig mange - ikke mindst i dele af Jylland - som gerne vil have arbejde indenfor den offentlige sektor, når nogle af de offentlige styrelser bliver flyttet ud. Det kan der være mange forskellige årsager til, men det er bare dejligt, og det betyder også, at vi er i stand til at skaffe kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark, siger Troels Lund Poulsen.

I alt skal 3.900 statslige job flyttes ud af København, og det har allerede vist sig, at mange ansatte ikke flytter med. Derfor skal der ansættes mange nye.

Pris kan blive langt højere

Erfaringerne fra blandt andet Norge viser da også, at der kan gå op til fem år, før styrelserne er rigtigt oppe i gear. Men erhvervs- og vækstministeren er fortrøstningsfuld, fordi de første jobopslag har givet så mange og gode ansøgninger - også til job, der kræver lange uddannelser:

- Hvis vi bliver ved med at se den tendens, og det er jeg overbevist om, at vi gør, så kan vi jo også få nogle rigtigt dygtige mennesker til at arbejde i de styrelser, der bliver flyttet ud. Og det skulle også meget gerne betyde, at det produktionstab bliver meget kortvarigt, siger Troels Lund Poulsen.

Regeringen har afsat 400 millioner kroner til udflytningen af de statslige arbejdspladser, men et internt notat fra Finansministeriet, som Politiken fik aktindsigt i lige før jul sidste år, anslog, at prisen kan løbe op i flere milliarder kroner.

Erfaringer fra Norge har vist, at det kostede 930.000 danske kroner per medarbejder at flytte en række statslige styrelser ud af Oslo i 2003.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering:

 • Dele af Styrelsen flytter til Brønderslev. Det drejer sig om 38 stillinger.

 • Stillingsopslag til Brønderslev havde ansøgningsfrist sidste torsdag.

 • Der kom 282 ansøgninger til job som administrative medarbejdere.

 • 111 ansøgninger til job som regnskabsmedarbejdere.

 • 84 ansøgninger til job som jurister.

Færdselsstyrelsen:

 • Hele Færdselsstyrelsen flytter til Ribe. Det er 70 stillinger.

 • Første etape er 40 stillinger. Styrelsen åbner i dag i Ribe.

 • 10 af de 40 er folk, der flytter med ud.

 • Derfor har der været 30 opslag:

 • 89 ansøgere til ca 15 juriststillinger

 • 338 ansøgninger til ca. 15 HK-stillinger

 • 31 ansøgninger til én ingeniørstilling

Statens Administration:

 • Hele Statens administration skal flytte ud.

 • Det er 350 job. 266 af dem flytter til Hjørring, resten bliver skilt fra og går til ATP/Udbetaling Danmark.

 • Der blev slået regnskabsmedarbejderstillinger op og man håbede at kunne ansætte 40, men fik 299 ansøgninger og ansætter nu 78.

 • Slog også fire akademikerstillinger op. Fik 200 ansøgninger.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1110436745673515

FacebookTwitter