Margrete Auken om EP-valg: Det ville være godt, at noget gik godt for SF

Europaparlamentsvalget kan samle SF, mener partiets spidskandidat, og det er noget, som partiet har brug for lige nu.

Margrethe Auken (tv.) snakker med SF-formand Pia Olsen Dyhr til SF's ekstraordinære landsmøde den 1. marts. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Den seneste måned, for ikke at sige de seneste år, har været en af de mest turbulente perioder i SFs historie.

Og på partiets landsmøde har ikke så få sæt gensidigt pegende fingre forsøgt at give hinanden skylden for partiets uelegante regerings-exit.

- Vi står i en situation, hvor det ville være rigtig godt, at noget gik godt for SF, siger det 69-årige SF-koryfæ, Margrete Auken.

Hun er SFs spidskandidat til Europaparlamentsvalget i maj, der bliver Pia Olsen Dyhrs første store styrkeprøve som ny formand for et parti, der har mistet både medlemmer, vælgere og folketingspolitikere.

Europaparlamentsvalget kan samle SF

Margrete Auken har oplevet både opture og nedture med partiet, siden hun meldte sig ind den 3. oktober 1972, og hun tror i den grad på, der er håb forude for det pressede parti.

Og det håb findes i Bruxelles.

- Europaparlamentsvalget kan samle SF, siger Margrete Auken.

Her har hele partiet nemlig muligheden for at opdage, hvad Europaparlamentet egentlig er.

- At det ikke bare er noget, som jeg ordner for mig selv, men at der faktisk er en stemning for at sige: 'Yes, nu gør vi det her samlet', siger hun.

For EU-politikken er ifølge SFs spidskandidat rigtig SF-politik, 'som virkelig viser, hvorfor vi er noget helt andet end Enhedslisten og Socialdemokratiet'.

Ting tager 20 år

Det har nu aldrig været givet på forhånd, at EU skulle blive hjerteblod for Margrete Auken. Dengang i 1972 var hun faktisk selv, hvad hun med egne ord beskriver som 'vanvittig modstander'.

- Men da jeg så begyndte at arbejde med international miljøpolitik, så opdagede jeg jo, at hov, undskyld mig, hvorfor er vi ikke med der, hvor tingene sker? Og det var altså det, der flyttede mig i løbet af 80'erne, siger hun.

Fra 1990'erne og frem blev Margrete Auken stærk tilhænger af, at SF skulle engagere sig politisk i EU - en kamp, hun betegner som vundet i 2003, da det blev SF's vedtagne politik.

Derefter var opgaven at få alle sjælene i SF med på EU-vognen, men det mener hun nu også, de efterhånden er ved at være.

- Som Steen Gade sagde til mig: Ting tager 20 år. Vi har jo fulgt hinanden i den kamp alle årene, og så synes jeg jo, det er dejligt at se det lykkes nu, siger Margrete Auken.

Så stor er min kærlighed til SF heller ikke

Nu er året 2014, og den 69-årige SF'er håber på for tredje gang at få lov at repræsentere SF i Bruxelles.

For selvom alle rejserne som EU-parlamentariker ifølge Margrete Auken er udmattende, og selvom hun synes, at det er en konstant udfordring at trænge igennem medierne med sine sager, så er arbejdet alligevel for spændende og for vigtigt til ikke at fortsætte fem år mere.

- Hvis jeg ikke synes, at arbejdet var både smaddersjovt og vigtigt, så havde jeg ikke gjort det - så stor er min kærlighed altså ikke til SF, siger hun.

Det er ikke det samme denne gang

Det er dog ikke helt det samme at stille op denne gang. Den sidste tid har nemlig ikke kun været hård for SF, den har også været hård for Margrete Auken.

For da SF mistede regeringsmagten, mistede hun også en datter til Radikale Venstre.

- Det vil selvfølgelig aldrig være det samme. Det går jo en på, når der sker en personlig ting. Men jeg har ikke tænkt mig på nogen måde at lade det ændre min holdning til det arbejde, jeg laver, så det fortsætter jeg med, siger hun.

Og det tror hun for øvrigt også godt, at folk kan mærke. Uafhængigt af hvilke sager Margrete Auken råber op om fra Bruxelles.

- Det kan godt være, jeg får nogle fjender ved at udtale mig meget direkte om, hvad jeg mener om det ene og det andet, men i det lange løb, der gavner det, at folk tror på mig, siger hun.