Margrethe Vestager: Aftale om Europol er usandsynlig

Danmark får svært ved at få parallelaftale med EU om Europol, mener konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), er enig med EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, om, at en dansk parallelaftale med Europol er usandsynlig. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix)

Det er usandsynligt, at Danmark får en parallelaftale med EU-Kommissionen om EU's politisamarbejde, Europol. Det er juridisk kompliceret og omfatter masser af følsomme personoplysninger.

Det mener EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, som også er en del af EU-Kommissionen.

- Det er et agentur. Der er al mulig it. Der er en lovgivning. Og så er der nogle virkelig svære emner som beskyttelse af personfølsomme oplysninger, siger Margrethe Vestager.

- Det er en meget integreret ting ved at være Europol, at man trækker på registre, hvor man kan få alt muligt at vide om folk.

Hun er enig med sin hollandske kollega Frans Timmermans. Han mener, at Danmark har meldt sig ud af Europol. Det skete ved 3. december 2015 at stemme nej til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

- Jeg deler ikke overraskende Timmermans' vurdering. Man kan ikke være lidt gravid. Enten er man. Eller også er man ikke. Det er super, super tricky (kompliceret), hvordan det skal foregå, siger Margrethe Vestager.

Danmark afgør, om man vil med i Europol. EU-Kommissionen er ikke imod, men juristerne siger, at en parallelaftale umuligt kan indgås, påpeger hun.

Hun mener ikke, at EU-Kommissionen mangler viljen til at finde en vej, som Dansk Folkeparti antyder.

- Det kan jeg fuldstændig afvise. Der mangler ikke vilje. Jeg ved ikke, hvad Dansk Folkeparti bygger sin vurdering på. For jeg deler den ikke, siger Margrethe Vestager.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk