Marie Krarup: Danske missiler i Østersøen er unødvendige

Atomtruslen fra Rusland er til at overse, mener DF, som afviser forslag om at bevæbne danske fregatter med missiler.

Dansk Folkeparti afviser socialdemokratisk forslag om at placere missiler på de danske fregatter i Østersøen. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Selvom Danmark kan blive ramt af missiler fra Rusland, er der ingen grund til at opruste og selv etablere et missilforsvar på danske fregatter i Østersøen.

Dertil er det simpelthen for urealistisk, at Rusland nogensinde ville rette sine missiler mod os, mener Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup.

Hun afviser dermed Socialdemokratiets forslag om at bevæbne de danske fregatter med missiler som et svar på Ruslands missiler i enklaven Kaliningrad, der ligger omkring 300 kilometer fra Svaneke og dermed kan nå Danmark.

- Vi har været mest positive overfor et områdeforsvar og synes, at det har været mindre væsentligt at indgå i missilforsvaret, siger Marie Krarup.

Hun understreger, at Dansk Folkeparti i øjeblikket afventer en rapport fra en arbejdsgruppe med anbefalinger om, hvordan Danmark bedst bruger sine fregatter. Den rapport skal indgå i efterårets forhandlinger om et nyt forsvarsforlig, mener Marie Krarup.

Men under alle omstændigheder mener DF’s forsvarsordfører ikke, at truslen fra Rusland er så stor, at der er behov for et særligt dansk missilforsvar i Østersøen.

- Det synes jeg ikke. Der er til gengæld brug for konventionelle styrker i Østersøen. Det er der al mulig grund til, siger Marie Krarup.

Vil et missilforsvar på fregatter i Østersøen være at gå i den forkerte retning?

- Det siger jeg ikke. Jeg siger bare, at så skulle man altså forvente et russisk atomangreb. Og det gør jeg ikke. Jeg mener, at det er bedre at bruge sine kræfter på et konventionelt forsvar, som kan bruges mange forskellige steder. Herunder i Østersøen. For jeg er helt sikker på, at det er nødvendigt, at vi også er stærke i Østersøen. Men der er større grund til at lægge vægt på konventionelle styrker.

Frygter tredje verdenskrig

Du siger, at der ikke er behov for et dansk missilforsvar i Østersøen, men synes du grundlæggende, at Rusland truer sikkerheden i Østersøen?

- Nej, det mener jeg ikke, at Rusland gør. Men vi ønsker et stærkt konventionelt forsvar – også i Østersøen – og jeg mener, at situationen lige nu er meget, meget farlig, fordi man ikke har en dialog med russerne. Derfor er der en risiko for, at vi kan ende i en tredje verdenskrig, hvis vi er meget uheldige.

Risikoen for tredje verdenskrig består ifølge Marie Krarup i, at der ikke er en varm linje mellem Vesten og Rusland, og at man dermed ikke udveksler oplysninger om forsvarsøvelser, flyvninger og andet.

- Hvis der nu er en balter, der misforstår et russisk flys flyvning og anser det for et angreb, så kan det hele jo ryge op i luften. Og omvendt: Hvis russerne misforstår et dansk flys flyvning over de baltiske lande og skyder det ned, så kan vi jo udløse en tredje verdenskrig. Det er meget uhyggeligt, og det er der jeg mener, at vi har en mulighed for at gøre en forskel ved at prøve at få gang i den her samtale om praktiske ting vedrørende flyvninger og sejladser og så videre, siger Marie Krarup.

Ville det risikere at eskalere situationen, hvis man bevæbnede fregatter i Østersøen med missiler?

- Nej, jeg tror ikke så meget på den der eskaleringsteori. Problemet i dag er i mine øjne, og det er meget farligt, at man ikke vil tale sammen. At man ikke sørger for at have en dialog. Det er fint, at man er stærk, og det gør heller ikke noget, at man står overfor hinanden. Så længe man taler sammen. Så længe man udveksler informationer om, hvordan man flyver og sejler. Men det er der nogle Nato-lande, der har modsat sig, så det gør vi ikke i øjeblikket. Det er farligt. Det er frygtelig farligt.

Hjort positiv overfor dansk missilforsvar

Derfor er det afgørende, at vi samarbejder med Rusland, hvor det er muligt, i stedet for sanktioner og eventuelle missilforsvar rettet mod øst, mener Marie Krarup.

- Vi skal tale med russerne. Det er helt afgørende. Der har været forslag i Nato om, at man skulle udveksle oplysninger om, hvordan man flyver. Der har jo været alle de her krænkelser. Det forslag skal man støtte op om og sige, at selvfølgelig skal vi udveksle oplysninger om øvelser, og hvordan man flyver. Men det er der lande, der ikke ønsker, fordi de mener, at det vil være en indrømmelse overfor Rusland. Så mener man, at man samtidig accepterer, at Rusland må opføre sig på særlige måder. Derfor ønsker de lande ikke den dialog.

- Det mener jeg er meget, meget forkert. Vi er nødt til at tage den dialog. Selvfølgelig. Ellers risikerer vi, at man ved en misforståelse kan udløse en tredje verdenskrig, og det vil være helt forfærdeligt, siger Marie Krarup.

Modsat Dansk Folkeparti har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) allerede erklæret sig positiv overfor Socialdemokratiets forslag om et dansk missilforsvar i Østersøen.

Forsvarsministeren kalder det et ”meget, meget relevant forslag” fra Socialdemokratiet.

- Det er også et spørgsmål om, hvorvidt vi skal have raketsystemer på vores fregatter, der jo sejler i Østersøen og i de danske farvande, så vi er i stand til selv at afvise et raketangreb på Danmark, siger Claus Hjort Frederiksen.

Facebook
Twitter