Marie Krarup efter hackersag: Det er stadig svært at få øje på en russisk militærtrussel

DF's forsvarsordfører har ikke ændret sit syn på Rusland efter danske hackerbeskyldninger.

Danmark skal opruste på cyber-fronten, mener Marie Krarup (arkivfoto). (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det er stadig svært at få øje på en russisk trussel.

Sådan lyder reaktionen fra DF's forsvarsordfører, Marie Krarup, efter at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i går kunne fortælle, at det er 'meget sandsynligt', at Rusland har hacket det danske forsvar og skaffet sig adgang til ansattes e-mails.

Siden det amerikanske præsidentvalg i november 2016 har der været debat om Vestens diplomatiske linje over for Rusland og anklager om, at russiske hackere har forsøgt at påvirke valgkampen.

I den forbindelse har Marie Krarup flere gange understreget, at Danmark og resten af den vestlige verden skulle stoppe med at tegne et fjendebillede af Rusland og i stedet gå i dialog med præsident Vladimir Putin.

Den holdning står hun fast ved i dag, hvor debatten om den russiske cybertrussel mod Danmark og Vesten har fået nyt liv efter FE's rapport.

- Jeg har stadig den samme opfattelse af truslen fra Rusland, skriver Marie Krarup i en mail til DR Nyheder.

- Jeg kunne ikke få øje på truslen om et militært angreb.

Alvorlig spionagetrussel mod Danmark

I rapporten står der, at hackerne har skaffet sig adgang til såkaldt ikkeklassificerede oplysninger. Men angrebet kan alligevel skade landets sikkerhed, og der er en stor og alvorlig spionagetrussel mod Danmark, vurderer FE.

Tidligere i dag afviste den russiske regering anklagen om hacking af det danske forsvar.

- Rusland er ikke en stat, der udfører hackerangreb, siger Dmitry Peskov, der er talsmand for den russiske præsident, Vladimir Putin.

Trods efterlysningen af en mildere tone over for Kreml, køber Marie Kraup dog ikke helt dagens melding fra Moskva.

- Vi har jo hele tiden fået at vide fra FE, at der er en trussel om, at der foretages russiske hackerangreb. Det er da klart noget skidt og en trussel, skriver hun.

- Vi skal blive bedre til at beskytte os selv. Vi skal opruste på cyber-fronten.

Partifælden og udenrigsordfører Søren Espersen kom i går med Dansk Folkepartis bud på, hvordan oprustingen på cyber-fronten kunne udmøntes.

- Danmark skal også spionere, og Danmark skal også forsøge at overvåge andre lande, hvor der kan være sikkerhedsrisici i forhold til Danmark og den vestlige verden.

- Der er ingen lande, der kan sige sig fri for at gøre det her; hacke, operere og overvåge, sagde han.