Marie Krarup: Vi forbereder os på en krig mod en fjende, vi ikke kender

Dansk Folkepartis forsvarsordfører støtter op om en styrkelse af Forsvaret, uden at kunne pege på den konkrete trussel

Regeringen præsenterede onsdag sit udspil til et nyt forsvarsforlig, der øger Forsvarets budget med op mod 13 mia. over de næste seks år. I den forbindelse udtrykte både stats-og forsvarsministeren bekymringer over den øgede trussel fra øst. Dansk Folkepartis Marie Krarup med hvem regeringen - blandt andre - skal forhandle sit udspil, deler ikke vurderingen af trusselsbilledet

- Vi (i Dansk Folkeparti, red.) mener ikke, at Rusland har den ekspansive strategi, som Rasmus Jarlov udbreder sig om, siger hun torsdag aften i Debatten på DR2, hvor udspillet blev debatteret.

Programmets vært Clement Kjersgaard spørger opfølgende, hvem truslen så er, hvis ikke Rusland. Dertil svarer Krarup

- Det kan vi ikke sige. Det er den her uforudsigelighed, der ligger i historien. (...) Verdenshistorien har det med at overraske os. Derfor skal man altid have et forsvar. Men man kan ikke sige præcis, hvad det er, det skal bruges til.

Kjersgaard spurgte videre: Så vi bygger nu et nyt forsvar til at forberede os på en krig, vi håber på at undgå, mod en fjende, som du ikke kan sige, hvem er?

- Lige præcis… Og det skal vi gøre, det er simpelthen sund fornuft, siger Marie Krarup.

Krims forhold til Rusland er som Sønderjyllands forhold til Danmark

Regeringen bygger blandt andet sin læsning af trusselsbilledet på Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim. Heller ikke her er Marie Krarup enig. Hun mener, at Rasmus Jarlov (K) må “få læst op på”, hvad der i virkelighed er sket i Ukraine, og giver sit udlæg af forløbet:

- Der er en præsident, som nogen har stemt på, der bliver væltet. Dem, der har stemt på ham, bliver rigtig ærgerlige og accepterer ikke det regime, som er kommet til på en ulovlig måde. Så har vi konflikten. Så opstår der en borgerkrig. Så sker der alt det der med Krim, som jo har det forhold til Rusland, som Sønderjylland har til Danmark, siger forsvarsordføreren.

Se hele udsendelsen af Debatten på DR2 med Clement Kjersgaard, når han spørger: Er der behov for et stærkere forsvar?

Debatten: Et stærkere forsvar?