Markant flertal til rød blok

Hvis der var valg i morgen, ville rød blok få markant flertal, viser ny Epinion-måling. Socialdemokratiet trækker stort læs.

Venstre og resten af blå blok taber terræn til rød blok og Socialdemokratiet i en ny Epinion-måling lavet for DR Nyheder.

Venstre-regeringen har den seneste måned sat sig tungt på dagsordenen med sin omfattende 2025-plan, men ikke meget tyder på, at danskerne er klar til de store omvæltninger.

I en ny Epinion-måling lavet for DR Nyheder går blå blok samlet set markant tilbage i forhold til en tilsvarende måling fra september, og hvis der var valg i morgen ville rød blok få 53,3 procent af stemmerne - blå blok 46,7 procent.

Venstre fik i september 19,5 procent af stemmerne, men må i den nyeste måling tage til takke med 17,2 procent. Samtidig daler Dansk Folkeparti kraftigt og taber 3,1 procentpoint - partiet er nu nede på 18,5 procent af stemmerne.

Epinions målinger har i længe vist dødt løb mellem blokken, men den nyeste af slagsen er ganske opsigtsvækkende og et særtilfælde, siger valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

- Der er oprør i vælgergrupperne. Det er et særtilfælde, at vi kan se, at det skubber sig så meget på en måned, siger han.

I rød blok trækker Socialdemokratiet et stort læs i fremgangen, og partiet står nu til 28,2 procent af stemmerne - mod 26,7 procent i september.

Siden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde regeringens 2025-plan har blå blok været plaget af betydelig uro - LA-leder Anders Samuelsen står stadig fast på, at han vælter Løkke, hvis han ikke går med til en lettelse af topskatten på fem procentpoint for alle, mens DF-formand Kristian Thulesen Dahl på samme ultimative måde afviser netop det krav.

Oprør i vælgergrupperne

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, peger selv på, at uroen kan være kimen til, at blå blok samlet set går tilbage i målingen.

- Det kan da være, at noget af den uro, der er generelt set på vores banehalvdel i øjeblikket et eller andet sted smitter af på Venstre. Vi er jo lige som det eneste regeringsparti, og vi sidder for bordenden og er spilfordeler i de her forhandlinger, siger han.

I regeringens plan indgår skattelettelser i milliardklassen, lavere SU-ydelse, beskåret børnecheck, forhøjet efterløns- og folkepensionsalder og et spritnyt ejendomsvurderingssystem, og den serveret, regeringen har haft, kan også have medvirket til tilbagegangen, lyder det fra V-ordføreren.

- Vi er det eneste parti, der ret beset har lagt en plan frem, og derfor bliver vi også som de eneste beskudt med modargumenter. Det koster at tage ansvar, og det tager vi fuldt ud på os, siger Jacob Jensen.

Hos Socialdemokratiet mener finansordfører Benny Engelbrecht, at målingen er et udtryk for, at danskerne ønsker noget andet end regeringens 2025-plan:

- Målinger er målinger, men jeg tror, tendensen er et klart udtryk for, at danskerne ønsker noget andet end det, som Venstre-regeringen står for. Vi vil i stedet sikre, at der er styr på velfærden, og det tror jeg tiltaler danskerne, siger S-ordføreren.

Går fra V til S

Valgforsker Kasper Møller Hansen vurderer, at der i dette tilfælde er tale om det ganske sjældne fænomen, at vælgere vandrer henover midten i dansk politik.

- Mange af de her vælgere må være gået over på den anden side, for ellers var styrkeforholdet mellem blokkene heller ikke skiftet. Nogle af vælgerne er gået over midten, og det er ret usædvanligt.

- Normalt ser vi vandringerne foregå inden for blokkene. Her er et eksempel på, at der er kommet skred i tingene, og det tyder på, at Venstre har tabt stemmer til Socialdemokratiet, siger Kasper Møller Hansen.

På Christiansborg har valgtrommer buldret igennem de seneste måneder, men Epinion-målingen gør det svært at se lige præcis dét for sig, vurderer valgforskeren.

- Med rødt flertal er det nok ikke en blå regering, der trykker på valgknappen lige nu og her, siger Kasper Møller Hansen.

Epinion-målingen viser følgende fordeling af stemmer til Folketingets partier: