Marokko siger også nej til Mette Frederiksens lejr

To nordafrikanske lande har på et døgn afvist ideen om at huse et dansk modtagecenter.

Socialdemokratiet vil gerne etablere et modtagecenter for spontane asylansøgninger i et tredjeverdensland. Både Marokko og Tunesien har indtil videre sagt nej tak. (Foto: Foto: Scanpix Collage: Emil Thorbjörnsson © DR Grafik)

Marokko siger nu også nej til at huse et dansk modtagecenter for spontane asylansøgere.

Det skriver Marokkos ambassade i en mail til DR's P1 Orientering.

- Kongeriget Marokko har altid afvist at huse flygtningelejre eller centre på sit område, skriver landets ambassade i Danmark med henvisning til det socialdemokratiske asyludspil, der blev præsenteret i mandags.

Dermed indsnævres feltet af oplagte lande, der kan huse et dansk modtagecenter. I går betakkede også Tunesien sig, og ifølge eksperter er der ikke mange oplagte lande i Nordafrika, der lever op til Socialdemokratiets krav om stabilitet og demokratisk valgte ledere.

Både Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, samt udlændingeordfører Mattias Tesfaye har afvist at sætte navn på et land, der kunne være en oplagt kandidat til et sådant modtagecenter. Udlændingeordføreren afviste dog i går, at det kunne ligge i Libyen på grund af den interne situation.

At Nordafrika igen og igen er blevet nævnt skyldes dog, at S-formanden i sin præsentation i mandags nævnte området som et eksempel.

- Vores udgangspunkt er, at der skal være tale om et sikkert tredjeland, hvor der er en demokratisk valgt regering, og hvor det i øvrigt er et land, som eksempelvis på flygtningeområdet overholder de internationale aftaler.

- Men det er klart, at en bilateral aftale mellem Danmark og et land – eksempelvis i Nordafrika – kun kan indgås, hvis man sidder i regeringskontorerne, sagde Mette Frederiksen.

Mattias Tesfaye understregede i går over for DR Nyheder, at processen med at finde et egnet land godt kan blive svær og tage tid.

- Vi ved godt, det er svært, og at det ikke bare bliver realiseret inden for kort tid. Derfor forpligter vi os også til, at indtil sådan et modtagecenter kan etableres, vil vi have et loft over ikke-vestlig indvandring, sagde Mattias Tesfaye.