Martin Henriksen i hårdt debat-angreb på Pernille Vermund: ”I er direkte uansvarlige”

DF’s udlændingeordfører og Nye Borgerliges partiformand debatterede asylstop på Folkemødet.

Martin Henriksen (DF) debatterede indvandring og frihedsrettigheder med Naser Khader (K) og Pernille Vermund (NB)

På en ellers ganske vindstille dag på Bornholm fik en debat i Trykkefrihedsselskabets telt på Folkemødet i Allinge bølgerne til at gå endda særdeles højt.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, mødte op til en debat med Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, med overskriften ”Hvordan bekæmper vi islamismen uden at krænke vores frihedsrettigheder?

Men trods opdrag, ordstyrer og målrettettede spørgsmål var det ikke det, de to politikere brugte krudt på at debattere i en højlydt kamp om vælgere, der delte tilskuerne og samtidig viste tydelig uenighed om retningen på dansk politiks højrefløj.

Pernille Vermund gentog sine ”tre ufravigelige krav” til enhver siddende regering: Der skal indføres asylstop. Kriminelle udlændinge skal konsekvent udvises efter første dom. Og udlændinge skal forsørge sig selv.

De tre krav opfordrede Pernille Vermund nok engang Dansk Folkeparti til at tilslutte sig.

- Kunne du tænke dig at gå hjem til din folketingsgruppe og sige: Det er nu, det er tid. For selv om du siger, der kommer færre, så er det jo ikke sådan, at dem, der kom hertil forrige år, er rejst hjem. Så Martin – mit spørgsmål til dig: Vil I med?

DF: Ingen er imod asylstop

Martin Henriksen erklærede sig enig i alle tre krav.

- Hvis jeg nu går hjem til folketingsgruppen og siger, jeg har et forslag: Vi skal gennemføre et asylstop. Ikke én ville rejse sig op og argumentere imod det, svarede han Pernille Vermund.

Men – og det er det men, der blandt andet adskiller de to partier. Dansk Folkeparti erkender, at de ikke har 90 mandater i Folketinget, forklarede Martin Henriksen, der konstaterede, at det er mere end svært at få gennemført et asylstop, fordi der ikke er flertal for det.

Skulle vi så have ladet være med at gennemføre nogle af de 50 stramninger, spurgte han retorisk.

Herefter hævede Henriksen stemmen og tordnede mod Nye Borgerliges partiformand:

- Jeg mener faktisk, det er direkte uansvarligt!

Et budskab der blev mødt af nogle af dagens største klapsalver blandt publikum og tilhørende råb: ”Godt Martin!"

Vermund fastholdt dog sin position:

- Vi må tage fat i det store først. Og det er at begrænse tilstrømningen, lød det fra Nye Borgerliges partiformand.

DF: At vælte regeringer er et spørgsmål om timing

En anden uenighed mellem de to partier er støtten til en siddende regering, der ikke vil levere på de tre krav, som Nye Borgerlige har stillet op.

Her anklager Pernille Vermund Dansk Folkeparti for at se igennem fingrene med, at Venstre op til valget lovede en ”straksopbremsning” af flygtningestrømmen. Et løfte som Nye Borgerlige ikke mener er blevet indfriet, hvilket i Vermunds optik burde have fået DF til at vælte regeringen.

Det afviste Martin Henriksen kategorisk med argumentet om, at det kan få den konsekvens, at ”Morten Østergaard (politisk leder, Radikale, red.) eller Uffe Elbæk (politisk leder, Alternativet, red.) får magten”.

- I skal bare lige være opmærksomme på, at det er det, der risikerer at blive resultatet. Det er ikke et spørgsmål om, vi aldrig vil gøre det. Det er et spørgsmål om timing, svarede han.

Facebook
Twitter