Radikale Venstre i krise

Martin Lidegaard var på vej væk, men bliver hos De Radikale: 'Jeg har været ude at tage dyb luft'

Sofie Carsten Nielsen 'har brug for Martin Lidegaard'. Så han skrinlægger tanken om et nyt parti.

(Foto: Emil Helms © Scanpix)

- Jeg har været nødt til at sige nej et par gange, fortæller Martin Lidegaard.

Han er udenrigsordfører for Radikale Venstre - tidligere udenrigsminister - og formand for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Nej'et har været adresseret til Sofie Carsten Nielsen, der er politisk leder af hans parti.

- Sofie (Carsten Nielsen, red.) har gentagne gange rakt ud til mig og spurgt, om ikke vi skulle snakke sammen, men jeg var ikke klar og ikke færdig med mine egne overvejelser.

Siden midten af oktober har han med egne ord 'rystet hovedet'. Svaret, der gerne skulle falde på plads på den måde, hører til spørgsmålet, om han skulle melde sig ud af Radikale Venstre.

Politisk leder Sofie Carsten Nielsen har fra i dag fået selskab i partitoppen af Martin Lidegaard, der nu er 1. næstformand og samtidig ansvarlig for at udvikle partiets politik. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

- Det har været et forfærdeligt forløb, og jeg har været rigtig ked af det, siger Martin Lidegaard.

- Jeg har været ude at tage dyb luft i de seneste måneder. Og jeg har kigget ind på et Folketing, som først og fremmest trænger til fornyelse. Jeg skal være ærlig at sige, at jeg også har overvejet, om jeg skulle lave et helt nyt politisk projekt, et nyt parti.

Forsoning

Da partiets tidligere politiske leder, Morten Østergaard, i en mediestorm af en MeToo-skandale trak sig, udfordrede Martin Lidegaard den naturlige arvtager: Sofie Carsten Nielsen. Og tabte.

Hans kritik er dels gået på ledelsens håndtering af hele miseren bag Morten Østergaards exit. Han har kaldt det et 'cover-up ' af den daværende partiledelse, hvor også Sofie Carsten Nielsen sad på det tidspunkt.

Morten Østergaard meldte sin afgang som politisk leder efter et gruppemøde i den Sorte Diamant i København 7. oktober sidste år. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Men mest af alt har han taget afstand fra partiets linje under Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsens fælles ledelse, der ifølge ham var for ultimativ og de for usamarbejdsvillige.

Hvad er det, der har ændret sig, siden du begyndte på overvejelserne om at melde dig ud? Det er jo den samme figur, der står i spidsen for partiet.

- Sofie Carsten Nielsen og hele gruppen og partiet har flyttet sig i en mere dialog- og midtersøgende retning, som jeg også gerne vil, siger Martin Lidegaard og fortsætter.

- Og ærlig talt, så er der heller ikke brug for mere splittelse og flere løsgængere i dansk politik.

Så for et par uger siden sagde han ja tak til Sofie Carsten Nielsens tilbud om at snakke sammen.

- Jeg har været ude og talt med et hav af mennesker, jeg har fået meget inspiration og følt et behov for, at der skulle ske noget nyt i dansk politik, fordi det står stille, siger han og lyder mere indigneret - motiveret - end frustreret.

Sofie Carsten Nielsen 'har brug for Martin'

- Jeg er hjemme igen i Radikale Venstre, og det er jeg, fordi jeg sikker på, at det her, jeg har størst chance for at pårvirke vores fælles fremtid.

Og det er Sofie Carsten Nielsen glad for.

- Jeg har brug for Martin, siger hun.

Brug for ham til at skubbe på det, som hun kalder deres 'fælles projekt'

- Vi har brug for at bevæge os fremad. Der er så mange store udfordringer foran os. Og jeg har brug for Martins kræfter og ideudvikling, siger Sofie Carsten Nielsen.

Martin Lidegaard tabte efteråret magtkampen i Radikale Venstre. Nu er han tilbage som nummer to folketingsgruppen. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Nu står de side om side på hendes kontor, og hver gang den ene taler, smiler den anden med blikket rettet mod sin nyudnævnte makker.

For det er tilsyneladende dét, de er. Officielt har Martin Lidegaard fået titel af første næstformand - samme post, som Sofie Carsten Nielsen havde under Morten Østergaard.

Han har fået ansvaret for at udvikle fremtidens radikale politik, og Sofie Carsten Nielsen nikker, når han taler om sine ambitioner. Det tyder trods alt på, at hun har tænkt sig at lytte til ham.

- Nu driver vi os selv fremad og sætter vi de politiske udfordringer, som driver os allerøverst. Det synes jeg er konstruktivt. Sådan har vi det, og det er fedt, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun slår i luften. Martin Lidegaard smiler. Og griner.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter