Masseovervågning af nummerplader bekymrer politikere

Der mangler en række oplysninger fra både politiet og regeringen, før en masseovervågning af biler kan implementeres, lyder det.

Rigspolitiet vil fra 2015 overvåge de danske grænser og udvalgte veje ved hjælp af automatiske nummerpladescannere og samtidig drosle ned på antallet af stikprøvekontroller. ARKIVFOTO. (Foto: Hanne Høier- DR Syd © DR)

Det kan blive alt for vidtrækkende og nærme sig decideret overvågning af lovlydige borgere, når politiet ifølge Jyllands-Posten efter planen dagligt begynder at registrere flere hundrede tusinde nummerplader i Danmark i 2015.

Sådan lyder det fra flere folketingspolitikere om den masseregistrering, som vil finde sted ved grænser og udvalgte veje i landet.

- Det er noget, der får karakter af overvågning af lovlydige borgere, og det skal man normalt være meget tilbageholdende med, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, til DR Nyheder.

Rigspolitiet forventer ifølge Jyllands-Posten at registrere omkring 600.000 nummerplader om dagen - svarende til 219 millioner om året.

V: Problematisk at gemme alle oplysninger

Venstre har principielt ikke noget imod den omfattende overvågning og registrering af nummerplader, men det skal være med henblik på at forhindre alvorlig kriminalitet.

- Det er fint, at politiet bruger moderne teknologi til at overvåge og fange forbrydere, men man har også tænkt sig at gemme alle de registrerede oplysninger til analysemæssige formål, selvom man ikke har gjort noget. Det er problematisk, siger Karsten Lauritzen.

Han vil nu tage sagen op i politiforligskredsen og med justitsminister Mette Frederiksen (S) for at få stillet "nogle retssikkerhedsgarantier", inden ordningen træder i kraft.

- Når man har konstateret, at en bilejer ikke har gjort noget ulovligt, eller er efterlyst, skal registreringen automatisk slettes med det samme og ikke bruges, som politiet siger, til analytiske formål, siger Karsten Lauritzen.

Gode erfaringer

Den elektroniske overvågning bliver i daglig tale kaldt ANPG, som står for automatisk nummerpladegenkendelse.

I et svar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) til Enhedslistens Pernille Skipper fremgår det, at Rigspolitiet i en forsøgsperiode med stationære og mobile kameraer i 2012 og 2013 har haft særdeles gode erfaringer med ordningen.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen (SF), hæfter sig ved, at man i Storbritannien har gode erfaringer med masseovervågning af nummerplader, og hun er grundlæggende tilhænger af ANPG-systemet.

Der er dog en række uafklarede spørgsmål, som skal besvares, inden ordningen kan træde i kraft, mener hun.

- Jeg kan godt være nervøs for, at man vil begynde at lave negativ profilering af nogle borgere, siger Karina Lorentzen.

- Negativ profilering har vi hørt om i visitationszoner, og det her system rummer potentialet til det. Derfor skal politiet lægge klart frem, hvad de gør, og hvordan de forholder sig til privatlivets fred og de grundlæggende menneskerettigheder, siger hun.

LA: Det truer retssikkerheden

Liberal Alliance forstår som udgangspunkt godt politiets ønske om "at vide så meget som muligt om alle borgere".

- Men kampen mod kriminalitet bør altså ikke ske på bekostning af almindelige borgeres retssikkerhed. Det er desværre tilfældet med totalkontroller og masseovervågning, som der her er tale om, siger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll.

- I stedet bør vi se på, hvordan teknologien kan benyttes til i endnu højere grad at målrette indsatsen mod dem, der bryder loven, siger han.

Minister: Det skal foregå på en forsvarlig måde

Enhedslisten er ligeledes skeptisk over for ANPG-systemet i sin nuværende form, mens Konservative og Dansk Folkeparti ifølge Jyllands-Posten ikke umiddelbart kan se nogle problemer i det.

Justitsminister Mette Frederiksen skriver i en kommentar til Jyllands-Posten, at den automatiske overvågning vil gøre arbejdet lettere for politiet ved især grænserne, men at det "skal selvfølgelig foregå på en forsvarlig måde".

- Jeg er derfor tilfreds med, at Rigspolitiet lige nu ser på dette sammen med Datatilsynet. Først herefter vil der blive taget stilling til de nærmere rammer for anvendelsen af automatisk nummerpladegenkendelse.

Facebook
Twitter