Massiv kritik af Søren Gade for bijob til 300.000 kroner årligt: Han underminerer Folketinget

Anti-korrruptionvagthund og røde og blå partier mener, at Folketingets formand, Søren Gade, bør droppe sit bijob i Esbjerg Havn.

Søren Gade har i eftermiddag fået grønt lys til at fortsætte som bestyrelsesformand i Esbjerg Havn. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Det er skadeligt for Folketingets troværdighed, at Søren Gade (V) insisterer på at beholde sin lønnede formandspost i bestyrelsen for Esbjerg Havn samtidig med, at han er formand for Folketinget.

Sådan lyder kritikken fra den uafhængige organisation Transparency International, hvis mål er at bekæmpe politisk korruption.

- Jeg synes, det er meget uklogt af Folketingtes formand, lyder det fra Jesper Olsen, formand for Transparency International i Danmark.

Bestyrelsesposten i Esbjerg Havn vil give Søren Gade cirka 300.000 kroner i årligt honorar, bekræfter Esbjerg Havn i en mail til DR Nyheder.

'Principielt uforeneligt'

Det er ikke kun den uafhængige organisation, som er kritiske.

- Et er, at det kan skabe interessekonflikter, men noget andet er, at det at være Folketingets formand er et ærefuldt men også et travlt erhverv, siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

Ifølge partiet er det principielt uforeneligt både at være Folketingets formand og samtidig have en beskæftigelse ved siden af den post.

- Man bør hellige sig jobbet som Folketingets formand helt og fuldt, det betyder også, man ikke laver andet ved siden af, siger Villadsen.

Udover Enhedslisten lægger blandt andre De Konservative og SF, som ellers bakkede op om, at Søren Gade blev formand for Folketinget i oktober, også pres på formanden.

De Konservative mener, at Søren Gade bør træde af som bestyrelsesformand i Esbjerg Havn.

- Som formand for Folketinget forventes man ikke at have andet ved siden af. Derfor overrasker det mig, at Søren Gade ikke har frasagt sig posten for Esbjerg Havn, skriver gruppeformand Mai Mercado i en sms til DR Nyheder.

I SF er de på linje med Konservative og Enhedslisten.

- Vi synes, man skal være helt fri af interesser, og det betyder, at man ikke skal have nogle tillidsposter ved siden af sit hverv som Folketingets formand, siger gruppeformand Karina Lorentzen (SF).

I SF mener de som i Enhedslisten, at formanden for Folketinget rent principielt ikke at have bijob ved siden af.

Hvor de i Enhedslisten også er kritiske over for den store portion penge, Gade får som bestyrelsesformand i havnen, bekymrer SF sig mere om Gades troværdighed.

- For os er det ikke så meget et spørgsmål om de penge, han modtager for den post. Det er mere et spørgsmål om uafhængigheden, og der skal en folketingsformand ikke kun handle uafhængigt, han skal også fremstå og syne uafhængig, siger gruppeformanden.

Tidligere formand for Folketinget Pia Kjærsgaard har også kritiseret Søren Gade for at ville beholde formandsposten i Esbjerg Havn.

- At være formand for Folketinget er et vigtigt og upolitisk tillidshverv. Det er også arbejdsfyldt og godt lønnet, må man sige. Derfor skal man ikke have noget ved siden af, sagde Pia Kjærsgaard forleden til Jyllands-Posten.

Hun ønsker ikke at stille op til interview med DR.

Kritik: Han sætter sine egne økonomiske interesser først

Hos den uafhængige organisation Transparancy International er hovedproblemet også, at Søren Gade kun have én kasket på. Nemlig kasketten som formand for Folketinget.

- Så møder du ikke Folketingets formand og formand for Esbjerg Havn og en hel masse andre ting, siger Jesper Olsen, der er formand for Transparancy International i Danmark.

Hans kritik går også på et citat fra tidligere nævnte artikel i Jyllands-Posten.

- Jeg kan ryge ud af Folketinget om et-to år. Nu har jeg kæmpet mig til noget, jeg faktisk er god til. Jeg er ikke fyldt 60 år endnu. Det vil sige, at det her ikke nødvendigvis er slutstationen for mig, lyder det fra Gade i interviewet i avisen.

- Problemet er, at Søren Gade allerede har været ude at sige, at han er begyndt at tænke over, hvad han skal lave, efter han er formand for Folketinget, siger Jesper Olsen.

Ifølge Jesper Olsen er Gade derfor allerede i gang med at varetage sine egne private interesser, når han ikke længere er formand for Folketinget.

Som Folketingets formand skal han vel ikke træffe beslutninger, som vedrører Esbjerg Havn?

- Nej, men han repræsenterer Folketinget, han repræsenterer folkestyret, han repræsenterer den uafhængige magt i Folketinget. Så kan man ikke samtidig være leder af en stor privat virksomhed som Esbjerg Havn er.

Esbjerg Havn er blandt andet vigtig i Nato-sammenhænge. Billedet her er fra 22. august, hvor daværende forsvarsminister Morten Bødskov (S), daværende miljøminiser Lea Wermelin og Søren Gade som generalmajor deltog på et pressemøde om udbygningen af Esbjerg Havn. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

Er det fordi, han får cirka 300.000 kroner i bestyrelseskroner om året af Esbjerg Havn, at der er et problem?

- Beløbet er i virkeligheden mindre interessant her. Men du kan ud fra beløbets størrelse, 300.000 kroner, se, det ikke er en post, som er ligegyldig, lyder det fra Jesper Olsen, som tilføjer:

- Du påtager dig et ansvar. Du påtager dig en opgave, og formanden for en stor havnebestyrelse til det beløb, han skal jo ikke bare møde op seks gange om året og åbne kuverten på mødet. Han skal forberede sig og skal repræsentere. Det er ikke en ubetydelig arbejdsbyrde, siger han.

Så han underminerer Folketingets integritet?

- Ja, det mener jeg. Det er en uklog beslutning, og jeg synes, han skulle til at tage og genoverveje den, siger Jesper Olsen.

Fortsat flertal for at fortsætte i bijob

Udvalget for Forretningsordenen har i eftermiddag drøftet Søren Gades bijob, og han fortsætter som bestyrelsesformand for Esbjerg Havn, mens han er Folketingets formand.

- Jeg har haft drøftelser med præsidiet og med gruppeformændene, inden jeg sagde ja til det, og hvis jeg ikke troede, jeg kunne magte det, eller der var et habititets problem, så ville jeg selvfølgelig ikke være fortsat, siger Søren Gade.

Enhedslisten rejser det her som et principielt spørgsmål. Er det ikke lidt et vink med en vognstang, at du er ude i noget problematisk?

- Hvis du spørger, om der var flertal for, at jeg skulle stoppe som formand for Esbjerg Havn, så må jeg sige blankt nej.

Gade understreger, at han har respekt for både Enhedslisten og SF's holdning til hans bijob.

- Men det er bare sådan, at i øjeblikket kan jeg godt varetage det erhverv uden at overtræde noget, siger han.

- Så er der nogen, der kan være uenige med, jeg sidder i Esbjerg Havn, og det skal de også have lov til at fremføre.

Han understreger, at han søgte jobbet som bestyrelsesformand i Esbjerg Havn for over ét år siden.

- Jeg havde ikke søgt det i dag som formand for Folketinget, siger han og uddyber, at han søgte stillingen, da han var oprigtig interesseret i den opgave, der skal løses i Esbjerg Havn, siger Folketingets formand.

- Esbjerg er jo et knudepunkt for den grønne omstilling, ikke kun i Danmark men også i Europa. Samtidig med, at det er en Nato-havn, siger Gade.

Vil du garantere, der ikke kommer nogle habilitetsproblemer?

- Jeg kan ikke garantere noget som helst med habilitetsproblemer. Mit udgangspunkt er, at at jeg virkelig har undersøgt det, vi fik en advokatgennemgang på det sidste bestyrelsesmøde af ansvar og pligter, svarer Gade.

- Det er sådan, at Esbjerg Havn ikke er i konkurrence med private aktører, fordi det er en havn, som er drevet efter havneloven, og der er helt specielle regler for, hvordan sådan en havn skal agere.

Søren Gade bestrider ved siden af også en bestyrelsespost i Samfonden. Her modtager han i alt et honorar på 20.000 kroner inklusiv transport for at deltage i fire møder i Silkeborg.