Massiv vælgerflugt: Venstre får den laveste måling nogensinde

13,3 procent af vælgerne ville sætte kryds ud for Venstre, hvis der var valg i dag.

V-formand Jakob Ellemann-Jensen har sit at se til i partiet lige nu. Lars Løkke Rasmussen har meldt sig ud, og i dag skal partiet vælge en ny formand. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Når Venstre i dag vælger ny næstformand og for nogle medlemmers vedkommende klapper afgående næstformand Inger Støjberg ud ad døren, sker det med krisetegnene skrevet eftertrykkeligt ind i tapetet bag talerstolen.

For sagt med andre ord: Hvis Venstre var et skib, ville man godt kunne argumentere for, at partiformand Jakob Ellemann-Jensen og politisk ordfører Sophie Løhde lige nu stod på dækket og pumpede vandet ud af det revnede skrog.

Den seneste tids sager - særligt Lars Løkke Rasmussens farvel til Venstre og Inger Støjbergs exit som næstformand - har nemlig kostet partiet på vælgertilslutningen.

13,3 procent af vælgerne ville sætte kryds ud for Venstre, hvis der var valg i dag. Det viser den nyeste meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Epinion for DR og Altinget. Det er det laveste, Epinion nogensinde har målt Venstre til i en officiel måling for DR og et godt stykke fra valgresultatet i 2019, hvor 23,4 procent af danskerne stemte på partiet.

Se i grafen herunder, hvordan Epinion har målt Venstre siden 2008.

Venstre: For meget konflikt

Politisk ordfører Sophie Løhde udtaler ordet "træls" ekstra højt, når hun skal forholde sig til den øjeblikkelige nedtur i partiet.

- Det synes jeg er en rigtig træls måling. Desværre må jeg også tilstå, det var forventeligt. Alt den seneste tid i Venstre har handlet om personer og konflikt frem for at handle om politik. Det gider danskerne ikke, siger Sophie Løhde og fortsætter:

- Venstre skal ikke ligge der, hvor vi gør i jeres måling. Men den er forventelig.

Vælgerflugten fra Venstre kommer som nævnt efter en turbulent jul, hvor formand Jakob Ellemann-Jensen først bad næstformand Inger Støjberg om at trække sig. Knap havde rådhusuret ringet 2021 ind, før tidligere formand Lars Løkke Rasmussen meldte sig ud, og da partiet i sidste uge besluttede at stemme for en rigsretssag, meldte ni medlemmer af folketingsgruppen ud, at de ikke stemmer for.

Fremgang til Pape og Vermund

Partiet måles stadig til at være det største parti i blå blok, selvom det ikke er statistisk signifikant. Således står De Konservative til en markant vælgerfremgang og måles til 12,5 procent af stemmerne. Også Nye Borgerlige går frem og har en tilslutning på 9,6 procent.

Målingen er ikke kun dårligt nyt for Venstre. Også Dansk Folkeparti går tilbage og lander i den nyeste måling på 5,3 procent. Det er ligesom Venstre det laveste, Epinion har målt partiet til, siden de begyndte at lave meningsmålinger for DR tilbage i 2008.

Var der valg i morgen, ville rød blok stå til at få 98 mandater mod blå bloks 77. Dermed har statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes parlamentariske grundlag øget forspringet siden valget med to mandater.

Jakob Ellemann-Jensen blev valgt som formand for Venstre på et ekstraordinært landsmøde den 21. september 2019. Her sagde han, at han var "dødtræt af fløjkrige og fløjkrigere".

Se i videoen herunder, hvordan det gik til, da Jakob Ellemann-Jensen blev valgt som formand.

FacebookTwitter