Mattias Tesfaye indkalder partier til møde om nyt udrejsecenter efter massiv kritik

Et flertal i Folketinget vil sætte en stopper for regeringens beslutning om at placere et udrejsecenter på Langeland.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye besøger det planlagte udrejsecenter Holmegaard og mødes efterfølgende med beboere på Langeland torsdag den 20. maj 2021 (Foto: © Tim K. Jensen, Scanpix)

De massive protester over regeringens placering af et nyt udrejsecenter på Langeland er nået udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), der nu indkalder partierne til møde.

- Jeg kan forstå, at flere partier har holdninger til placeringen af et nyt udrejsecenter - jeg vil derfor gerne indkalde til møde om dette i Udlændinge- og Integrationsministeriet, skriver ministeren i en mail, som DR er i besiddelse af.

Holdninger har der være mange af siden regeringen offentliggjorde sit forslag om centeret på Langeland onsdag morgen - og de har ikke været lutter positive.

Centeret skal aflaste det allerede eksisterende udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland, som de seneste år har været genstand for kritik fra blandt andet borgere, der bor tæt på centeret.

Det planlagte center på Langeland skal huse afviste, kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold, og det har fået borgere og erhvervsdrivende på øen til at rase mod planerne.

Også på Christiansborg har modtagelsen af planerne nok ikke været helt som regeringen håbede. Tesfayes indkaldelse til mødet kommer efter, at et flertal i Folketinget bestående af de blå partier og SF tidligere i dag har besluttet, at de vil sætte en brat stopper for regeringens plan om at etablere udrejsecenteret på Langeland.

Tesfaye: Vi vil ikke tromle henover et flertal

Det er ellers en administrativ beslutning og dermed regeringen, der suverænt beslutter, hvor udrejsecentret skal ligge. Men regeringen agter at lytte til partiernes holdninger, siger Mattias Tesfaye til BT her til eftermiddag, hvor han er på Langeland for at deltage i et borgermøde om centeret.

- Jeg er minister, jeg er ikke diktator, og vi lever i et folkestyre, så vi kommer ikke til fra regeringens side at tromle henover et flertal af Folketinget, siger Tesfaye til BT og fortæller, at mødet med partierne vil foregå tirsdag aften.

Ministeren svarer dog ikke på spørgsmål fra BT om, hvorvidt de lokale kan håbe på, at der ikke kommer et udrejsecenter på Langeland.

SF og de blå partier klar til at bringe regering i mindretal

De blå partier stillede tidligere i dag et beslutningsforslag om at pålægge regeringen straks at standse planlægningen af udrejsecentret.

Og også SF, som ellers er støtteparti til regeringen, har besluttet at bakke op, og dermed sikre et flertal imod regeringens placering. SF vil gå langt for at presse regeringen, siger partiets udlændingeordfører Carl Valentin.

Er I klar til at gå mod regeringen på det?

- Det vigtigste er, at der ikke bliver etableret et udrejsecenter på Langeland. Vi synes ikke, det har været en god proces. Vi har ikke været inddraget, og vi har ikke været med til at træffe beslutningen. Og så er det for min skyld fint at gå udenom regeringen og lave flertal, hvis det sørger for, vi får stoppet de planer, siger han.

SF, som sidder på borgmesterposten på Langeland, mener, det er bedre at fortsætte midlertidigt med det nuværende udrejsecenter Kærshovedgård, og så vil partiet gerne være med til at kigge på andre mulige placeringer.

Borgere og erhvervsdrivende på Langeland er stærkt utilfredse med regeringens planer om et udrejsecenter på øen. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye er torsdag eftermiddag til et borgermøde på øen. (Foto: © Tim K. Jensen, Scanpix)

- Jeg synes, det kan have særligt store konsekvenser at ligge det på Langeland. De lever af turismen, og de har sociale problemer i forvejen, siger Carl Valentin.

SF er ikke parat til valg

SF vil derimod ikke bakke om, at det, som både Venstre og Det Konservative Folkeparti i dag har lagt op til, nemlig at placere et udrejsecenter på øen Lindholm, som den foregående regering foreslog.

- De har sagt i to år, at de vil komme med et bedre forslag end vores. Deres forslag er ikke bedre end vores. På Langeland i nærheden af en by - det er bare at flytte problemer fra Kærshovedgård til Langeland. Det er helt uacceptabelt, siger udlændingeordfører for Det Konservative Folkeparti Marcus Knuth.

- Det risikerer at ramme turistindustri og boligpriser på Langeland. Det var ikke sket på en øde ø, som vi foreslog, siger han.

Lindholm har de blå partier dog ikke indskrevet i beslutningsforslaget, som SF har valgt at støtte.

Regeringen er ikke forpligtet til at følge resultatet af afstemningen, da der alene er tale om et beslutningsforslag, men det er Carl Valentins forhåbning, at regeringen vil være lydhør.

- Jeg håber, regeringen har tænkt sig at lytte til det flertal, der er i Folketinget og borgmesteren i området, siger SF's udlændingeordfører.

SF er altså klar til at bringe regeringen i mindretal - hvilket i sidste instans svarer til at true med at vælte den - men Carl Valentin understreger overfor Ritzau, at partiet ikke er parat til at udløse et valg som konsekvens af sagen.