McDonald's er glad for skattelister: De har punkteret myter

Dansk Folkeparti foretager kovending og vil lukke de åbne skattelister, stik imod hvad den internationale virksomhed McDonald's ønsker.

På den nyeste skatteliste fra 2013 kan man se, at McDonald's betalte cirka 22 millioner i skat, men virksomheden ønsker, at listerne bliver endnu mere detaljerede. (Foto: © Paul J. RICHARDS, Scanpix)

McDonald's er en af de virksomheder, som Dansk Folkeparti vil hjælpe ved at lukke de åbne skattelister, men den amerikanske burgerkæde er faktisk glad for listerne.

De er nemlig med til at dræbe myten om selskabet som det onde multinationale selskab, der ikke betaler skat overhovedet, lyder det fra kommunikationsdirektør hos McDonald's Stine Green Paulsen.

- Det har været rigtig godt for os, forstået på den måde, at det har givet noget transparens, der har betydet, at vi har fået punkteret en myte om, at vi ikke betaler skat. Så på den måde har det været en stor fordel for os, siger hun:

- En af de ting, vi har kæmpet lidt med, er, at selvom vi betalte skat, troede mange, at vi ikke gjorde det. Med de åbne skattelister har vi kunnet mærke, at der er flere, der har fundet ud af, at vi betaler skat, siger Stine Green Paulsen.

Ønsker endnu større åbenhed

Hun henviser blandt andet til, at McDonald's kan se, at der henvises til de åbne skattelister i diverse internetfora, hvor der diskuteres skattebetaling.

På den nyeste skatteliste fra 2013 kan man se, at McDonald's betalte cirka 22 millioner i skat, men virksomheden ønsker, at listerne bliver endnu mere detaljerede.

- Vi har ønsket, at der faktisk var større åbenhed, så man udvidede den til at gælde over flere år, så man også fik mere information om eksempelvis investeringsniveauet, siger Stine Green Paulsen.

Dansk Folkeparti har forklaret partiets kursskifte med, at de åbne skattelister giver et forkert billede af, hvad selskaber i virkeligheden betaler af skatter.

- De åbne skattelister viser ikke, hvad selskaber betaler og bidrager med i Danmark samlet set. En ting er selskabsskat, en anden er moms, told, skatter og afgifter - energiafgifter ikke mindst. Alle de ting fortæller de åbne skattelister ikke noget om, siger skatteordfører Hans Kristian Skibby (DF).

S: DF ikke til at stole på

Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen (S), havde slet ikke set Dansk Folkepartis kovending komme:

- Det overrasker mig meget, når skattelisterne blev indført som led i indsatsen mod skattely, hvor Danmark og andre europæiske lande går glip af omkring 1000 milliarder euro om året. Der har vi lavet en aftale med DF, og derfor lyder det som om, DF ikke er til at stole på, siger han:

- Fjerner man listerne igen, vil det vil være en svækkelse af vores indsats mod skattely og aggressiv skatteplanlægning. Det ærgrer mig, siger Jesper Petersen.

I 2013 var der 61.563 virksomheder, svarende til 38 procent, som betalte selskabsskat. Det er to procent mere end i 2012 og seks procent mere end i 2011.

Da de åbne skattelister i 2012 for første gang blev tilgængelige på Skats hjemmeside, gik hjemmesiden ned på grund af et uventet stort antal besøgende.