Med Nick Hækkerups afgang mister Mette Frederiksen en problemknuser

Statsministeren mister en driftssikker minister på et tungt og vigtigt område, fortæller DR's politiske korrespondent.

Statsminister Mette Frederiksen (S) må vinke farvel til sin justitsminister, Nick Hækkerup (S), der efter 20 år forlader politik. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Nick Hækkerups farvel til regeringen og til dansk politik er et stort tab for statsminister Mette Frederiksen (S).

Det er vurderingen fra DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, efter at 54-årige Nick Hækkerup (S) søndag aften annoncerede, at han trækker sig fra posten som justitsminister og pladsen i Folketinget efter 20 år i politik.

Istedet skal han fra 1. juni være direktør i Bryggeriforeningen.

- Hækkerup har som justitsminister været en driftssikker minister på et tungt og vigtigt område. Retspolitikken er næsten lige så afgørende for Mette Frederiksens politiske projekt som udlændingepolitikken, og her har statsministeren i Nick Hækkerup haft en justitsminister, der leverede, fortæller Christine Cordsen.

- Samtidig har Mette Frederiksen brugt Nick Hækkerup som problemknuser og oprydder på mange af de problemsager, som ikke naturligt løses i Finansministeriet. For eksempel blev Hækkerup i flere omgange sat til at håndtere problemer i mink-sagen, siger hun.

Da Nick Hækkerup selv blev afhørt i Minkkommissionen, blev han blandt andet spurgt ind til sin rolle som problemknuser for statsministeren. Her gav han udtryk for, at det ikke altid var en velkommen opgave, siger Christine Cordsen.

- Det er både rart og urart, men mest rart, lød det fra Hækkerup.

Også under coronkrisen havde Nick Hækkerup en vigtig rolle og stod i spidsen adskillige forhandlingsforløb.

'Løbet sur i livet som toppolitiker'

Ifølge Christine Cordsen ligger der ingen politiske sager, som kan begrunde Nick Hækkerups beslutning.

- Alt tyder på, at han er løbet sur i livet som toppolitiker og af personlige årsager vil noget andet med sit liv, siger hun.

Statsministeren har brug for at udnævne et kort, der er lige så sikkert som Hækkerup, når hun skal lægge den nye ministerkabale, mener DR's politiske korrespondent.

- Når Mette Frederiksen mandag ventes at gå til dronningen med en ny justitsminister, vil det uden tvivl være en af de nuværende ministre, der rykker ind i Justitsministeriet. Det er så tung en post, at det er utænkeligt, at statsministeren vil udnævne en uden ministererfaring, siger hun og tilføjer:

- Derfor tegner det til, at det bliver en mindre rokade og ikke kun en ny justitsminister.