Medie: Afgørende notat om Dong-salget blev holdt skjult

Bjarne Corydon (S) undlod at fortælle Finansudvalget om mulig pligt til at bremse salg af Dong-aktier.

Fortalte finansminister Bjarne Corydon alt, inden Dong blev solgt? Næppe, lyder det fra en ekspert efter oplysninger om et notat i en ny bog. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Finansudvalget havde pligt til at bremse regeringens kontroversielle salg af en del af aktierne i Dong sidste år til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, ATP og PFA for 11 milliarder kroner, hvis der var mulighed for at få en højere pris.

Det fremgår af et hidtil ukendt notat fra Kammeradvokaten til finansminister Bjarne Corydon (S), der er dateret blot få dage før, salget blev vedtaget af Finansudvalget og SFs udtræden af regeringen. Det skriver Politiken lørdag.

Men ministeren fortalte aldrig udvalget om denne pligt og nægtede også at fortælle Finansudvalget, hvilke andre bud der blev givet på aktierne.

Afsløres i ny bog

Det afsløres ifølge Politiken i en ny bog, Det bedste bud, skrevet af journalist Anders-Peter Mathiasen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, siger til Politiken, at det er helt uhørt, at finansministeren ikke har fortalt udvalget om notatet.

Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, mener, at Kammeradvokatens oplysninger skulle have været præsenteret for Finansudvalget.

- Det her lyder som relevante oplysninger, som Finansudvalget skulle have vidst, da det vedtog aktstykket.

- Specielt oplysningen fra Kammeradvokaten om, at Finansudvalget er forpligtet til ikke at godkende aktstykket, hvis det viser sig, at der er en bedre forretning, siger han til Politiken.

Corydon afviser

Finansminister Bjarne Corydon afviser kritikken.

- Det står til enhver tid Folketinget og Finansudvalget frit, om de vil tiltræde et aktstykke eller ej. Det gælder også i forbindelse med det aktstykke, som lå til grund for kapitaludvidelsen i Dong, skriver ministeren i en mail til Politiken.

/ritzau/