Medie: Ministerium har mørkelagt info om kritisk Irak-interview

Oplysninger om interview i 2007 med Anders Fogh Rasmussen om Irak-krigen ligger i særligt arkiv.

Flere eksperter undrer sig over, at dokumenter om et syv år gammelt interview med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen er placeret i et særligt sikkerhedsarkiv i Statsministeriet. (Foto: Rune Evensen © Scanpix)

Dokumenter og rådgivning i forbindelse med et otte år gammelt interview af journalist Bo Elkjær med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) om grundlaget for Irak-krigen er blevet mørkelagt i et særligt sikkerhedsarkiv i Statsministeriet, hvor kun dokumenter af en helt særlig karakter bliver opbevaret.

Bo Elkjær havde før interviewet flere gange i Ekstra Bladet skrevet, at Fogh havde løjet om grundlaget for krigen, og nu viser det sig, at en række oplysninger om interviewet er gemt væk, viser en aktindsigt og et svar, som Jyllands-Posten har fået i sagen.

- Det er et problem, fordi vi så aldrig får disse vigtige begivenheder i danmarkshistorien ordentligt belyst, siger professor i historie Bent Jensen, som aldrig før har set, at oplysninger om journalisters interview med ministre bliver gemt væk i særlige sikkerhedsarkiver.

Sprængfarligt emne

Ekspert i offentlighedsloven Oluf Jørgensen har meget svært ved at forstå, hvordan spørgsmål fra en repræsentant fra pressen stillet til en en minister nogensinde kan blive en sag om statens sikkerhed.

Tidligere forsvarsminister og justitsminister Hans Engell, der i sin tid var chefredaktør på Ekstra Bladet, mener at det skyldes, at grundlaget for Irak-krigen dengang og nu stadig er et "sprængfarligt emne".

Statsministeriet oplyser, at materialet i sin tid "formentlig" er havnet i sikkerhedsarkivet, fordi det handler om forhold, der blandt andet vedrører "statens sikkerhed".

/ritzau/