Meditation og yoga var med til at få Manu Sareen tilbage i politik

For godt et halvt år siden sagde den tidligere radikale minister farvel til politik, men nu vil han i Folketinget igen.

Den radikale Manu Sareen stiller op til næste folketingsvalg. (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

For godt et halvt år siden kunne den tidligere radikale minister, Manu Sareen, ikke forestille sig et liv i politik. Men nu har han ombestemt sig. Manu Sareen stiller alligevel op til næste folketingsvalg, for - som han siger i en sammenligning, "der måske er lidt absurd" - et valgnederlag er lidt ligesom med kvinder og fødsler. Når det er overstået, tænker de: Aldrig igen, men alligevel får de flere børn.

Dr.dk har spurgt Manu Sareen, hvad der fik ham til at ombestemme sig.

Efter valget sagde du til Politiken, at du ikke kunne forestille dig et liv i politik. Hvad har ændret sig?

- Det kunne jeg sådan set heller ikke. Det kunne jeg ikke på det tidspunkt. Jeg havde brug for en lang pause, og jeg troede sådan set, at den skulle være endnu længere, men jeg kan virkelig mærke, at med den situation, som Danmark står i, så er der brug for nogle, der bygger bro.

Svarer ærligt

Havde du dengang mærket ordentligt efter i maven, når du lidt mere end et halvt år efter kan sige, at du vil tilbage i politik?

- Det var den følelse, jeg havde, da jeg blev spurgt, og jeg svarer altid meget ærligt. Det er måske ligesom kvinder, der har født, og så siger de: Aldrig, aldrig flere børn, men så tænker man jo over det, og så får man alligevel nogle flere børn.

Du sagde også, at du gerne ville noget andet. Har der ikke været nogle tilbud?

- Jo, og jeg er i fuld gang. Jeg har bare gået lidt stille med dørene. Jeg er medejer af et firma, der hedder Sky Garden, der er på vej til Afrika for at lave en digital handelsplatform. Jeg har udviklet en app og fået sat et brætspil i produktion og så er jeg ved at skrive to børnebøger.

Nu siger du, at du vender tilbage, fordi der er behov for folk, der kan bygge bro. Men det var jo vælgerne, der valgte, at du ikke skulle være i politik?

Vælgerne bestemmer

- Ja, og sådan er det jo. Det kommer man ikke uden om. Det er jo vælgerne, der bestemmer.

Tror du så, de ombestemmer sig ved næste valg?

- Det kan jeg jo kun håbe på.

Du skal op mod Ida Auken igen?

- Det kræver hårdt arbejde, og det er jeg sådan set villig til. Jeg tror og håber ikke, det behøver at være enten eller.

Du har jo selv sammen med de Radikale strammet reglerne for familiesammenføring. Det har du kaldt en skamplet på dit cv. Vil du aldrig stramme asylreglerne igen?

Hører hjemme hos R

- Som jeg sagde, og som jeg heldigvis står ved, synes jeg virkelig, det var en plet på mit cv og heldigvis har mit parti lyttet til det og sagt, at det er ikke den vej, vi skal.

Men har de Radikale ændret sig, er det det, der gør, du kommer tilbage?

- Jeg har gået forskellige områder igennem og undersøgt, hvor jeg hører til og om jeg overhovedet hører til i politik, og det har jeg virkelig på brugt lang tid på, dyrket meget yoga og meditation og uanset hvad, lander jeg et sted, hvor jeg kan mærke, at jeg hører til hos de Radikale.

I din bog, der udkom efter valget, kritiserer du embedsværket og nogle af embedsmændene i dit ministeriet. Du kalder dem en magtfaktor, der er svær at arbejde sammen med. Står du ved den kritik?

Opgør med embedsværk

- Det er jo en offentlig hemmelighed. Der er ikke noget nyt i det. Det er virkelig vanskeligt, når du kommer ind som minister. Du er oppe imod et helt embedsapparat, og det siger alle ministre. Det, der er løsningen, er, at du får dit eget kabinet med som minister.

Skal det være en radikal mærkesag?

- Det skal være min mærkesag, at jeg synes, det er god ide. Og det vil jeg kæmpe for.

Er det i virkeligheden fordi, du savner opmærksomhed, at du vil tilbage?

- Nej, jeg synes, jeg får masser af opmærksomhed. Det er ikke det, jeg savner.

Manu Sareen var under den tidligere regering bl.a. minister for børn, ligestilling, integration. Han blev valgt til Folketinget i 2011, men mistede sin plads i Folketinget ved det seneste valg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk