To medlemmer af DSU-top trækker sig efter krænkende beskeder

Ti mænd skrev nedladende kommentarer om kvinder på talerstol.

DSU-formand Frederik Vad havde kendskab til 'klam tråd' fra 2015, men så først indholdet i sidste uge. (Foto: Bastian Bo © dr)

- Der kunne man godt lige snige et par lodne pikkemænd op, lød et af de upassende opslag, som ti mandlige medlemmer af DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom) skrev til hinanden på Facebook under et hovedbestyrelsesmøde i 2015.

To af dem har nu været nødt til at trække sig fra ledende tillidsposter i ungdomspartiet på opfordring af ledelsen. Det valgte de at gøre i sidste uge, hvor en tredje person uden ledelsesansvar også er trådt tilbage, skriver Information.

- De har kommenteret om konkrete kvinder, mens kvinderne har stået på en talerstol til et hovedbestyrelsesmøde. Det er enormt grænseoverskridende, og så kan jeg ikke bevare tilliden til, at de her personer kan varetage deres ledende poster, siger Frederik Vad, der er formand for DSU, til avisen.

Kvinderne fik adgang til tråden

I den private facebooktråd morede mændene sig blandt andet med kommentarer om voldtægt, vold mod kvinder, homoseksualitet og pædofili.

På et tidspunkt bliver flere af de syv navngivne kvinder tilføjet tråden, hvorefter de kan se de nedladende kommentarer om dem.

- Den kultur, der har været omkring sexistiske ’jokes’ og kommentarer har været medvirkende til, at jeg til tider har været bange for at deltage i den politiske debat, fortæller en af dem til Information.

Ifølge nogle af mændene sker det ved, at kvinderne inviterer sig selv på en computer, som en af deltagerne har ladet stå åben.

Havde kendskab til ’klam tråd’

Kvinderne gik til ledelsen samme dag, hvorefter en af mændene med en særligt høj tillidspost blev bedt om at trække sig.

Men de andre fik lov at blive, bekræfter den daværende DSU-formand Alexander Grandt, som også bliver omtalt i tråden, fordi han netop var sprunget ud som homoseksuel.

Frederik Vad var medlem af forretningsudvalget i 2015, men har efter eget udsagn først set tråden i onsdags sidste uge.

- Med den nye viden, jeg dermed har fået, har jeg konstateret, at de to mænd simpelthen ikke kan sidde i et af DSU’s vigtigste organer, siger formanden.

Sagen kommer oven på afsløringen af, at DSU’s tidligere formand, Lasse Rasmussen, måtte forlade sin post i 2017, da fem kvinder anklagede ham for krænkelser.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk