Mejdahl: Politikere skal respektere magtens tredeling

Politikerne glemmer ofte at respektere domstolenes uafhængighed. Det mener Folketingets formand Christian Mejdahl, der vil tage sagen op på en konference mellem regeringen og Folketinget i begyndelsen af oktober.

Politikerne bør lære at lade være med at blande sig i, hvad der foregår bag døren her, mener Folketingets formand Christian Mejdahl (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Det sker for ofte, at Folketingets politikere glemmer at respektere magtens tredeling, mener Folketingets formand, Christian Mejdahl.

Af samme grund har han besluttet at tage emnet op på en konference mellem regeringen og Folketinget i begyndelsen af oktober.

Mejdahl ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, hvor formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup, mødes af kritik fra flertallet af udvalgets medlemmer for at lægge politisk pres på domstolene, men udtaler sig i stedet i generelle vendinger.

- Folketingets medlemmer skal være tilbageholdende med at udtale sig, når domstolene har truffet en afgørelse. Det er vigtigt for at iagttage magtens tredeling, siger Christian Mejdahl.

Domstole er uafhængige

Han henviser til, at domstolene ifølge grundloven skal være uafhængige af Folketinget og regeringen, da landets dømmende magt ligger hos domstolene

Han mener, at der i øjeblikket er en tendens blandt nogen medlemmer af Folketinget til at glemme denne basale del af grundloven.

- Det er en notorisk kendsgerning, når der har været behov for, at både jeg selv og nogle af mine kolleger må påpege nødvendigheden af, at vi iagttager magtens tredeling, siger Christian Mejdahl.

Han understreger vigtigheden af, at man som folketingspolitiker skal "være tilbageholdende med at kommentere den dømmende magts afgørelser".

- Hvis vi er utilfredse, så har vi mulighed for at ændre lovgivningen, hvis det er det, der skal til, siger Folketingets formand.

Han støtter således op om Venstres retsordfører, Birthe Rønn Hornbech, når hun siger, at "politikerne skal på lærebænken i grundloven".

- Det kan Birthe Rønn Hornbech godt have ret i, siger Mejdahl, som vil tage emnet op på en konference den 9. oktober mellem regeringen og Folketinget.

ExternalContent

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk