Meningsmåling: Ingen hjælp til Helle Thorning-Schmidt fra Færøerne

Thorning får næppe en ekstra hjælpende hånd i valgkampen fra Færøerne, viser ny meningsmåling.

Umiddelbart ser det ikke ud til, at Færøerne kommer til at spille en afgørende rolle for udfaldet ved det kommende folketingsvalg. (© DR Vejret)

Der har tidligere været spekuleret i statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) mulighed for at hente begge færøske mandater hjem til rød blok ved det kommende folketingsvalg.

To mandater, der i sidste ende kunne få betydning for statsministerens chance for at fortsætte med regeringsmagten.

En ny meningsmåling foretaget af Færøernes største avis Sosialurin er dog ærgerlig læsning for rød bloks muligheder for at få "fuldt hus" i Nordatlanten.

Den viser, at de to færørske folketingsmandater fordeler sig ligeligt mellem blokkene. Det færørske socialdemokrati står til at blive størst med 28,8 procent af stemmerne, mens blå bloks støtteparti Sambandspartiet bliver næststørst med 26,9 procent af stemmerne.

Meningsmålingen er interessant, fordi Sambandspartiet har været i stærk modvind hjemme på Færøerne. Her står partiet kun til at blive fjerdestørst ved årets lagtingsvalg.

- I opposition til sin formand

Årsagen til, at Sambandspartiets mandat i Folketinget, Edmund Joensen, ser ud til at kunne fortsætte, skyldes hans evne til at distancere sig fra sit partis førte politik på Færøerne. Sådan lyder vurderingen fra chefredaktør for Færøernes største avis, Eirikur Lindenskov:

- Edmund Joensen har været i opposition til lagmanden på alt fra fiskeripolitik til, hvem Sambandspartiet skulle gå i regeringskoalition med. Samtidig har han været med i projekter som at ombygge en silo til et kulturhus på Færøerne, hvilket har givet ham god opmærksomhed, siger Eirikur Lindenskov.

Selv om de nordatlantiske mandater tidligere har haft afgørende indflydelse på et dansk folketingsvalg, er det ikke noget, der fylder i den færøske bevidsthed. Særligt ikke i år, hvor færingerne også skal til stemmeurnerne og vælge politikere til det færøske lagting.

- Færingerne går ikke så meget op i folketingsvalget. Det er mest noget, partierne går op i, da det selvfølgelig altid er godt for dem at være repræsenteret i Folketinget, siger Eirikur Lindenskov, der dog understreger, at vælgerne ikke stemmer i blinde.

- Eksempelvis ved vælgerne, at de små partier ikke har en chance ved folketingsvalget, og derfor stemmer de på et af de fire store partier på Færøerne for at undgå stemmespild, siger han.

I Sosialurins meningsmåling er 839 vælgere blevet spurgt. Usikkerhedsprocenten er på 2,3.

Facebook
Twitter