Menneskerettighedsinstitut boykotter Rønn

Hvis integrationsministeren ikke vil give ordentlig tid til at lave høringssvar om udlændingelov, så må hun undvære det, mener Institut for Menneskerettigheder.

Institut for Menneskerettigheder er forarget over, at integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech, har givet en høringsfrist på 13 dage for den seneste udlændingepakke. (© DR)

Institut for Menneskerettigheder tager nu et højst usædvanlige skridt i protest mod, at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech vil haste den seneste udlændingepakke igennem Folketinget.

Instituttet, der lige som en række andre interesseorganisationer er blevet bedt om at kommentere lovforslagene i pakken, afviser ganske enkelt at sende et gennemarbejdet høringssvar.

Ifølge instituttet har Birthe Rønn Hornbech ikke givet den fornødne tid til det.

Første boykot

Det fremgår af et brev fra Institut for Menneskerettigheders direktør, Jonas Christoffersen, til Integrationsministeriet, som Ritzau har set.

Ifølge Ritzaus oplysninger er det ikke sket før, at Institut for Menneskerettigheder på den måde har boykottet en høringsproces.

I brevet nævner Jonas Christoffersen instituttets umiddelbare kritikpunkter af det 276 sider lange lovudkast i udlændingeaftalen, men bruger ellers primært brevet til at protestere over den korte høringsfrist, som Birthe Rønn Hornbech allerede tidligere har beklaget.

Kalder høringsfrist uacceptabel

Ifølge direktøren har der ikke på de 13 dage inklusiv påskedagene, som instituttet og interesseorganisationerne har fået til at sende et høringssvar, været mulighed for at komme med en seriøst behandlet gennemgang af lovudkastet. Han kalder det "uacceptabelt".

"Instituttet har derfor - indtil videre - besluttet ikke at fortsætte arbejdet med høringssvaret," skriver Jonas Christoffersen blandt andet.

Tror ikke svar tages seriøst

Han tilføjer, at "instituttet ikke vil anvende de fornødne og betydelige ressourcer på at udarbejde høringssvar, hvis den videre behandling af lovforslagene ikke levner plads til en passende behandling af dem og de indkomne høringssvar".

Til Ritzau siger Jonas Christoffersen om det usædvanlige skridt:

- Hvis vi skal tage det her seriøst, er vi også nødt til at vide, at dem, der skal modtage høringssvaret, tager det seriøst.