Mens Ellemann presser på for ekstra skattelettelser, pønser flere Venstre-borgmestre på at hæve skatten

For at få råd til velfærden vil to af Venstres egne borgmestre nu hæve skatten, mens flere andre vil have droppet planerne om ekstra skattelettelser.

Økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) mener, der bør gives ekstra skattelettelser udover de fem milliarder kroner, som SVM-regeringen har aftalt. (Foto: © Thomas Traasdahl, Ritzau Scanpix)

Samtidig med, at Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen kæmper for at få endnu større skattelettelser, end de skattelettelser for fem milliarder kroner som allerede er aftalt i regeringsgrundlaget, lyder der helt andre toner blandt flere af Venstres egne borgmestre.

Flere af dem opfordrer Venstre-ledelsen til at droppe planerne om ekstra skattelettelser, og i to Venstre-kommuner hælder man til at sætte skatten op.

Det kan være nødvendigt for at få råd til den velfærd, som borgerne forventer og har krav på, lyder det.

- Lige nu kigger vi ind i nye udfordringer, der betyder, at hvis ikke vi gør noget, så skal vi endnu engang ud i sparerunder. Derfor har vi valgt at kigge på skatten denne her gang, fordi vi er nødt til at have et velfærdsniveau, vi kan være bekendt, siger Venstres borgmester i Herning, Dorte West.

Hun går efter, at kommunens borgere skal betale 0,5 procent mere i kommuneskat til næste år.

- I bund og grund vil vi gerne bede om flere penge til de udfordringer, vi har italesat, blandt andet på vores specialiserede socialområde og ældreområdet. Der mangler vi simpelthen økonomi, siger Dorte West.

I Rebild hælder byens Venstre-borgmester til at hæve skatten for kommunens borgere - hvor meget har han dog endnu ikke lagt sig fast på.

- Vi har ikke balance mellem vores indtægter og omkostninger. Selv om vi er en meget effektiv kommune, så kan vi ikke blive ved med at finde besparelser. Og hvis vi skal have balance mellem vores indtægter og vores omkostninger, så bliver vi nødt til at kigge på skatten, siger borgmester Jesper Greth (V).

Men udsigten til at gennemføre en skatteforhøjelse er mere nødvendig end sjov, understreger Venstre-borgmesteren.

- Det gør da ondt. Det er jo ikke en blomst, der er groet i baghaven hos en Venstremand som mig, men omvendt er jeg også realistisk og ærlig, siger Jesper Greth.

Vil aflyse ekstra skattelettelser

Debatten om skat og velfærd fik for alvor luft under vingerne onsdag, hvor en lang række socialdemokratiske borgmestre fra hele landet satte foden ned over for Mette Frederiksen-regeringens planer om at give ekstra skattelettelser.

- I Sønderborg har vi inden for det seneste halve år gennemført kæmpe besparelser på ældre, børn og handicappede, fordi vi simpelthen ikke kan finde pengene andre steder. Så jeg synes faktisk, det er at tisse på os, lød det blandt andet fra borgmesteren i Sønderborg, Erik Lauritzen (S).

Når regeringen senere på året vil fremlægge sin plan for dansk økonomi frem mod 2030, er der også lagt op til ekstra skattelettelser udover de skattelettelser for fem milliarder kroner, som Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne allerede har aftalt i regeringsgrundlaget.

- Regeringen vil i den kommende politiske sæson præsentere en omfattende og ambitiøs skattereform med milliardstore skattelettelser. Derudover vil Venstre bruge det øgede råderum på skattelettelser, og det vil blive en del af regeringens 2030-plan, sagde Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen på sit partis sommergruppemøde forleden.

Men nu siger flere at Venstres egne borgmestre altså også pænt nej tak til Ellemanns planer om flere skattelettelser.

- Giver man skattelettelser, sender man et signal om, at det går rigtig godt – det gør det tilsyneladende også for vores land, men ude i kommunerne har vi altså problemer.

- Lige i øjeblikket er jeg ikke for skattelettelser, for jeg vil hellere, at pengene kommer ud i kommunerne. Vi har brug for dem for at levere den kernevelfærd, som folk forventer, siger Mogens Jespersen, Venstre-borgmester i Mariager-Fjord Kommune.

Han tilføjer, at han som venstremand ellers er glad for skattelettelser.

- Men netop i denne situation, hvor vi i kommunerne har problemer med budgetterne og skærer ned på alt fra skoler til ældre, så synes jeg, vi skal vente, fastslår han.

Fundamentale opgaver

Også i Brønderslev vil byens Venstre-borgmester Michael Klitgaard gerne have sig frabedt flere skattelettelser.

- Jeg mener faktisk ikke, det er det rigtige tidspunkt lige nu. Vi har nogle kommuner, der er nødlidende. Det synes jeg, man skal tænke alvorligt på, for borgerne forstår ikke, at vi giver skattelettelser, når man ikke kan løse de fundamentale opgaver, siger Michael Klitgaard.

Men kritikken fra Venstre-borgmestrene får ikke Jakob Ellemann-Jensen til at bakke på ønsket om at give danskerne skattelettelser for mere end de planlagte fem milliarder kroner.

- Det er ikke et valg mellem enten det ene og det andet.

- Og det er endnu en af de gode ting ved denne her regering. Det er, at vi er blevet fri for den falske modsætning: Velfærd eller skattelettelser. Vi skal have begge dele for at klare os. Både nu, men også om fem, ti og 20 år, siger Jakob Ellemann-Jensen.