Mere end hver fjerde lov er uden Enhedslisten

Mere end hver fjerde lov, der er vedtaget under regeringen, er vedtaget uden stemmer fra Enhedslisten. Det ærgrer partiets gruppeformand.

- Da regeringsmagten skiftede for to år siden, der var det min forventning, at vi ville lave mere politik sammen med regeringen, end det der har vist sig at være tilfældet, siger Stine Brix (Ø) til DR Nyheder.

Rubrik og artikel er rettet den 16. december 2013. Tidligere fremgik det, at knap en femtedel af lovgivningen under den nuværende regering er uden Enhedslisten, men det viser sig i stedet, at være mere end hver fjerde lov (cirka 28 procent), der vedtages uden Enhedslisten.

Mere end hver fjerde lov, der er blevet vedtaget under den nuværende regering, er vedtaget uden stemmer fra regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten.

Det viser en optælling fra internetsiden hvemstemmerhvad.dk.

S: Vi har brudt med blokpolitikken

Ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, viser optællingen, at regeringen er i stand til at lave aftaler med begge sider af Folketinget.

- Vi gik jo til valg på blandt andet at bryde med blokpolitikken, for vi synes, det var skadeligt. Jeg synes, det var dræbende for dansk politik med den blokpolitik, som var med VKO før valget, og den har vi altså brudt med og kan nu lave aftaler til begge sider, siger han til DR Nyheder.

Under VK-regeringen stod det faste støtteparti Dansk Folkeparti uden for i under tre procent af den vedtagne lovgivning.

Enhedslisten forventede mere

Blot 18 procent af al lovgivning laver regeringen sammen med Enhedslisten alene, og det ærgrer Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix:

- Da regeringsmagten skiftede for to år siden, der var det min forventning, at vi ville lave mere politik sammen med regeringen, end det der har vist sig at være tilfældet, siger hun til DR Nyheder.

- De skal sådan set sikre sig et flertal og så må de tage stilling til, hvem det er, man vil nærme sig mod politisk. Og der har vi altså set, at i en lang række af de store reformer, så vælger regeringen at arbejde sammen med højrefløjen, siger Stine Brix.

Tror på flere aftaler i fremtiden

Socialdemokraternes Magnus Heunicke, er dog sikker på, at der fremover venter flere aftaler med Enhedslisten:

- Nu lykkedes det ikke med Enhedslisten den her gang med Finansloven, men vi har jo lavet andre aftaler med Enhedslisten gennem tiden, og jeg er sikker på, at vi også nok skal få lavet flere med dem frem i tiden, siger han.