Merete Riisager blev kaldt 'luder' under gymnasiebesøg: 'Ingen grund til at have ondt af mig'

- Det bekymrer mig, når jeg kan læse voksne på Facebook, der bifalder episoden.

Merete Riisager (LA) fortæller, hvorfor hun forlod et arrangement på et gymnasium efter en halv time. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • Præcisering: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at der blev kastet med mønter efter ministeren, hvilket blev bekræftet overfor DR Nyheder af Kathrine Lilleør. Hun justerer dog sent fredag aften sin udtalelse til, at hun ikke ved med sikkerhed, om der var tale om en kapsel eller mønt. Ministerens særlige rådgiver, Søren Poul Nielsen udtaler sent fredag, at han så én mønt falde. Flere andre vidner har afvist overfor DR Nyheder, at der blev kastet mønter efter ministeren.

Det kom meget bag på undervisningsminister Merete Riisager (LA), at hun i går måtte afbryde et besøg på Ørestad Gymnasium, hvor hun skulle have talt om demokratisk dannelse.

Ministeren blev nemlig mødt af en fjendtlig stemning af en gruppe af elever, og det eskalerede gradvist, så det til sidst endte med, at ministeren blev kaldt 'luder'.

Facebook skriver ministeren nu, at hun stadig ikke er færdig med at reflektere over, hvad der skete, men at hun allerde har gjort sig nogle overvejelser.

Hun fortæller, at hun sammen med sognepræst Kathrine Lilleør besøgte i alt tre gymnasier. To af stederne gik det rigtig godt, men på Ørestad Gymnasium havde hun en helt anden oplevelse.

- Eleverne stimlede sammen på fællesarealet uden for klasserne og råbte og gik tæt på, og det viste sig umuligt at gennemføre mødet. Hvordan stemningen var, kan der være mange udlægninger af, men man kan selv danne sig et indtryk ved at se de videoer, der blev optaget, skriver ministeren.

Sognepræst: En lidt lynch-agtig situation

DR Nyheder har talt med sognepræst Kathrine Lilleør, der sætter yderligere ord på, hvad der skete, da de forlod gymnasiet uden at have gennemført debatten om demokratisk dannelse med gymnasieeleverne.

- Der var en ophidset stemning, der godt kunne have udviklet sig, hvis vi ikke havde forladt stedet. Der var en lidt lynch-agtig situation, sagde sognepræsten tidligere i dag.

Videoen herunder viser starten på ministerens besøg. Det var først senere, at der blev kastet med mønter og råbt 'luder'. Video: William Tversted Rasmussen.

I sin Facebook-kommentar skriver ministeren, at hun er bekymret over, at en sådan episode kunne finde sted.

- Der er ingen grund til at have ondt af mig, og Kathrine Lilleør er en kvinde, der er svær at blæse omkuld. Men det bekymrer mig, at en sådan situation, kan opstå. Det bekymrer mig faktisk også, når jeg på de sociale medier kan læse voksne, der bifalder episoden, skriver hun.

- Uagtet politiske positioner, så handler demokratisk dannelse netop om at kunne debattere uenigheder på en fredelig måde. Demokratiet er den bedste måde at være vildt uenige på en ordentlig måde - og det må være en integreret del af skoler og uddannelsers hverdag, lyder det videre.

Flov elevrådsformand

Hos skolens elevråd er der dagen derpå røde ører.

Elevrådet havde planlagt, at ministeren skulle mødes med bannere for at vise, at eleverne er utilfredse med besparelserne på gymansieområdet og de nye fraværsregler.

Og i første omgang var elevrådet glade for, at det blev gjort. Glæden blev dog hurtigt afløst af en enorm frustration, da begivenhederne løb løbsk.

- Jeg er både pinligt berørt og skuffet over min skole, siger elevrådsformand Henrik Michael Rafn.

- På elevrådsmødet to dage inden sagde vi meget specifikt, at hvis det blev personligt, så rev vi bannerne ned. Vi sagde også, at folk skulle opføre sig pænt, ellers vil det blive lukket ned. Vi sagde, at det skulle foregå på anstændig vis, så vi er rigtig kede af, at der ikke blev hørt efter.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter