Messerschmidt afviser kritik og millionkrav fra EU: Det er politisk chikane

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt vil bekæmpe indstilling fra Europa-Parlamentets generalsekretær, der opfordrer EU til at kræve tilbagebetaling for millioner.

Arkivfoto: Morten Messerschmidt taler med sine medarbejdere på Borgen imens han er i Ringsted og føre valgkamp. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Dansk Folkepartis Europa-parlamentariske stemmesluger Morten Messerschmidt afviser enhver kritik fra EU og samtidig at tilbagebetale de 2,9 millioner kroner til EU, som Europa-Parlamentets generalsekretær i dag anbefaler.

- På den ene side er jeg selvfølgelig dybt overrasket, chokeret og forundret. På den anden side er det jo bare et EU-system, hvor man forsøger at chikanere de EU-kritiske kræfter, siger han.

- Jeg mener, at de kampagner, vi har afholdt, er fuldstændig inden for reglerne. Og det er jo også det, den uafhængige revision siger. Det har vi ikke fået nogen som helst kritik af. Så derfor vil vi bekæmpe den her indstilling fra generalsekretæren, siger han.

Anbefalingen om tilbagebetaling kommer fra Europa-Parlamentets generalsekretær Klaus Welle, i en intern note til Præsidiet i Europa-Parlamentet, efter at et revisionsselskab har gennemgået regnskabet fra de to organisationer MELD og FELD, som Messerschmidt i en periode har været formand for.

Revisionen konkluderer blandt andet, at der i fondene er sket misbrug af EU-midler for millioner kroner, har været rod i regnskaberne i forbindelsen med lukningen af de to fonde og tilbageholdelse af 'fundamental information'.

I alt opfordrer generalsekretæren, at MELD og FELD skal betale 402.481 euro tilbage til EU-kassen. Det svarer til 2.954.210 kroner.

Revisionsrapporten kommer også med en direkte kritik af Morten Messerschmidt, som har været formand for bestyrelsen i både MELD og FELD.

Ernest & Young konkluderer blandt andet i sin rapport, at 'bestyrelsesmedlemmerne ikke har givet nogen information om enhedens (MELD/FELD) finansielle situation' og konkluderer derfor, at 'fundamental information mangler'.

Skal godkendes mandag

Europa-Parlamentets generalsekretær gennemgår hele Messerschmidt-sagen i en 13 sider lang note, som DR Nyheder er i besiddelse af.

Sammen med gennemgangen af sagen kommer generalsekretæren med en række indstillinger, som Europa-Parlamentets præsidium opfordres til at godkende, når det mødes i Strasbourg på mandag.

Det er praksis, at sådanne indstillinger følges.

Fondene har ifølge det anerkendte revisionsfirma Ernest & Young, som på vegne af Europa-Parlamentet har gennemgået regnskaberne, blandt andet misbrugt EU-midler til at profilere Dansk Folkeparti.

Gennemgangen viser også, at der er rod i regnskaberne, hvilket får revisionselskabet til at udtrykke sig stærkt kritisk:

- Årsregnskabet giver, efter vores opfattelse, ikke et sandt og fair billede af enhedens (MELD/FELD) nettoformue og heller ikke af årsresultatet, skriver Ernest & Young i en ekstern revisionsrapport, som DR Nyheder også er i besiddelse af.

MELD og FELD er henholdsvis en bevægelse og en fond, som kan søge penge fra EU-kassen til oplysningsaktiviteter.

Men det fremgår klart af EU-reglerne, at oplysningsaktiviteterne ikke må bruges til f.eks. at føre kampagne ved en national folkeafstemning eller ved et nationalt valg.

Messerschmidt afviser

Mistanken om, at der har været noget galt i håndteringen af EU-midler i MELD og FELD fik allerede i starten af året Europa-Parlamentets administration til at indlede sin egen undersøgelse af forholdene i de to organisationer.

Og parlamentets egen undersøgelse kom frem til, at Morten Messerschmidts to organisationer har brugt EU-penge på en måde, som er i direkte strid med EU-reglerne.

Men Morten Messerschmidt mener ikke, at man kan konkludere, at de omtalte kampagner fra parlamentets gennemgang er blevet ført i modstrid med reglerne.

Han påpeger, at flere andre grupper har været ude og anbefale et ja under folkeafstemningen om retsforbeholdet i december, og det ikke er blevet anmærket:

- Så derfor mener jeg at det her er mere politisk chikane end noget andet.

I en kampagne siger i direkte ’bevar retsforbeholdet’ ’sig nej til EU’s fiflen med de danske forbehold’ – det er vel i strid med reglerne om, at man gerne må oplyse, men ikke må anbefale et ja eller nej?

- Den kampagne er jo kørt, inden vi overhovedet kendte datoen for folkeafstemningen. Det har været vores opfattelse, at det var fuldstændigt inden for reglerne, siger Morten Messerschmidt og understreger, at han nu vil kæmpe imod at skulle betale pengene tilbage:

- Det er klart, vi lægger os ikke bare ned. Vi har overholdt reglerne, og derfor vil vi kæmpe imod på mandag, hvor indstillingen skal drøftes.

Mistanken om problemer med brugen af penge i netop MELD og FELD fik sidste år Dansk Folkepartis EU-parlamentariker, Rikke Karlsson, til at melde sig ud af partiet.

Hun var utilfreds med, at Morten Messerschmidt ikke ville give hende indsigt i regnskaberne i MELD og FELD.