Messerschmidt: 'Der har været sjusk i bogføringen. Men pengene er ikke brugt forkert'

Næstformand i Dansk Folkeparti er tiltalt for misbrug af ca. 100.000 kroner i Meld- og Feld-sag.

Se interviewet med Morten Messerschmidt her.

Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, er blevet tiltalt i en sag om misbrug af knap 100.000 kroner i den såkaldte Meld- og Feld-sag.

Sagen mod Morten Messerschmidt handler om mulig svindel med EU-midler gennem det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld, som Morten Messerschmidt dengang stod i spidsen for.

Morten Messerschmidt er blevet beskyldt for, at at penge fra EU til Meld og Feld blev brugt til at finansiere sommergruppemøder i Dansk Folkeparti.

Pengene fra EU må ellers ikke bruges til nationale partier.

Morten Messerschmidt, du havde jo håbet på, at denne her sag ville frafalde. Hvordan har du det med, at du nu bliver tiltalt for svindel med EU-midler?

- På den ene side er jeg selvfølgelig irriteret over, at det ikke bare slutter. Det havde jeg håbet på. Jeg synes, jeg havde gået og ventet rigtig længe. Men på den anden side må man sige, nu bliver det så zoomet ind, hvad det er, der er under mistanke her. Jeg har været under anklage for alverdens ting i pressen. Nu bliver det konkret. Så må jeg jo kæmpe den kamp også, siger Morten Messerschmidt.

Er du enig med anklagemyndigheden i, at der et problem med de omkring 100.000, der blev brugt på det her sommermøde?

- Nej det er jeg – sjovt nok – ikke. Altså jeg har hele vejen igennem sagt, at der har været noget sjusk i bogføringen. Men ikke at pengene er brugt forkert. Og derfor er jeg overbevist om, at det ender med en frifindelse. Det er min advokat heldigvis også. Så det er det, vi går efter.

Hvad kommer det til at betyde for dig? Det er jo alvorligt, når et folketingsmedlem skal stille i en retssag. Din immunitet skal ophæves. Betyder det, at du eksempelvis vil søge orlov, mens sagen kører, eller hvilke konsekvenser synes du, det skal have politisk?

- Nej det gør det ikke. Jeg er meget optaget af mit politiske arbejde. Og håber på at denne her sag hurtigst muligt kan finde en afklaring, så jeg igen kan fokusere 100 procent på det, jeg er valgt til. Men indtil da vil jeg stadigvæk – ud fra princippet om, at man er uskyldig til det modsatte er bevist – arbejde med de sager, jeg sidder med her på Christiansborg.

- Jeg er valgt til at føre politik og få Danmark i en bestemt politisk retning. Jeg vil være ked af, hvis det skulle påvirke mit arbejde for meget. Jeg tager det selvfølgelig meget alvorligt og vil bruge den fornødne tid på sagen, men jeg håber, at det kan klares hurtigt, så jeg kan vende tilbage og 100 procent lave politik.

Du er også næstformand i Dansk Folkeparti. Forventer du også at fortsætte som det?

- Jamen det er folketingsgruppens afgørelse. Det er dem, der afgør, hvem der skal være næstformand. Men indtil videre vil jeg sige, at jeg kun har fået meget stor og varm opbakning fra mine kolleger.

Se Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahls kommentar på tiltalen her:

Hvornår forventer du, der kan komme en retssag, og du kan få sagen afklaret?

- Det er et godt spørgsmål. Indtil videre har jeg kæmpet med det her i mere end fem år. Derfor håber jeg, at man relativt hurtigt kan komme i gang. Men det er jo ikke noget, jeg kan påvirke.

Hvordan vurderer du selv, at man i det her forholdsvist store sagskompleks, der har været undersøgt, ender med en tiltale for det her beløb på omkring 100.000?

Morten Messerschmidt mener ikke han selv - eller nogen i DF - har gjort noget ulovligt i denne her sag.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at det er den konklusion, man er kommet frem til, men noterer jo også, som du siger, at man har fået vendt hver en sten. Det har taget rigtig lang tid. Derfor også at noget af det, som visse dele af pressen har kørt meget på – alt fra kuglepensindkøb i Polen til identitetsforfalskninger og gyldne håndtryk og hvad ved jeg - det nu er fejet bort. Og så okay, der er så et område hvor anklagemyndigheden ser anderledes på det, end vi gør. Det må jeg så kæmpe og forsvare.

Har du fået et krav fra EU om at betale de her 100.000 kroner tilbage?

- Nej det har jeg ikke.

Ville det ikke være nemmere og hurtigere at afslutte sagen, hvis du sagde ”okay, der har været en uenighed om det. Det vedkender jeg og betaler de penge tilbage”?

- Nej. Det handler jo ikke om pengene. Det er 98.000 kroner, som man mener ikke kunne være brugt på en konference. Det, der det centrale, er, at jeg vil renses for beskyldningen, fordi jeg ikke mener, den er rigtig.

Selvom du er uenig i, at du bliver tiltalt i denne her sag. Så må der vel også være en vis lettelse over, at du nu efter så mange år har en afklaring på, hvad det her kan ende med?

- Ja, det er en ret stor belastning at gå rundt med så stor en uafklarethed igennem så mange år. Det gode er, at det nu bliver konkret. Det slider lidt på nattesøvnen. Både på mig selv og på venner og familie. Nu må jeg kæmpe den kamp også. Det er rart, det er blevet indsnævret til det her ene arrangement.

Du har undervejs været i rimelig hård kamp med både kritikere og medier, der har belyst denne her sag. Men det her viser vel, at der var noget at komme efter. Der var noget, der kunne være et problem i din omgang med EU-midler?

- Gør det det? Jeg har gemt alle de artikler, som DR har skrevet om kuglepenne i Polen, skonnertture, møder, man siger ikke har fundet sted. Og der har man altså ikke fundet noget. Så har man så fundet lige dét her møde og sagt, at det vil man gerne prøve ved domstolene. Men lad os nu se, hvordan den sag ender.

Jeg er med på, at man ikke er dømt, før man er dømt. Men anklagemyndigheden rejser jo ikke sager, hvis de ikke mener, de også kan få en dom. Så det viser vel, at også anklagemyndigheder mener, der er et problem med nogle af pengene, som Dansk Folkeparti har brugt af EU-midler?

- Det må vi gå ud fra. Vi vil så i byretten bevise det modsatte. Jeg mener ikke, nogen i DF, heller ikke mig selv, har gjort noget ulovligt.

- Det er klart, der har været rod i Meld. I arkiver, som også er blevet beskrevet. Og det har jeg egentlig vedstået mig fra begyndelsen af. Men derfra at sige, at der er begået noget kriminelt, der synes jeg, der er meget langt.

Det lyder som om, du stadig tænker at kæmpe det her hele vejen igennem - hvis du bliver dømt i byretten, vil du så tage den hele vejen videre i retssystemet?

- Nu synes jeg ikke, det er tid til at tale om anke. Jeg kæmper for det, jeg tror på. Både politisk og den næste tid i byretten. Vil gå ind og bevise, at jeg ikke har gjort noget forkert.

FacebookTwitter